Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Scheiden wonen en zorg in de ijskast

Het verplicht doorvoeren van het scheiden van wonen en zorg voor bestaande zorginstellingen is van de baan. Het ministerie van VWS kiest voor een geleidelijke overgang en gaat de bestaande regelingen verbeteren.

Dat schrijft staatssecretaris Bussemaker van VWS in een brief aan de Tweede Kamer. Vlak na haar aantreden kondigde de bewindsvrouw aan wonen en zorg volledig te willen scheiden. Bewoners van instellingen in de ouderenzorg, gehandicaptenzorg en de ggz zouden zelf huur moeten gaan betalen. Alleen de zorg zou nog ten laste van de AWBZ moeten komen.

Inkomensderving

Nader onderzoek heeft echter uitgewezen dat een ‘big bang’ grote negatieve financiële gevolgen heeft voor zowel bewoners als zorginstellingen. Met name mensen met lagere inkomens dreigen erop achteruit te gaan. Dat geldt vooral voor mensen onder de 65 jaar en mensen met een Wajong-uitkering.

Huuropbrengsten lager dan kapitaallasten

Ook voor zorginstellingen dreigt inkomensderving, omdat de kapitaallasten vaak zo hoog zijn dat deze niet terugverdiend kunnen worden met de huuropbrengsten. Zorgvastgoed is relatief duur door de hoge eisen die eraan worden gesteld. Volledig doorberekenen van de kapitaallasten zou de huur torenhoog maken. De hoge huur staat op gespannen voet met woonkwaliteit. Dat wringt vooral in verpleeghuizen, waar mensen ook voor meerbedskamers veel geld zouden moeten neertellen.

Bureaucratie

Een ander obstakel vormt de administratieve rompslomp waarmee bewoners worden opgezadeld als ze huurtoeslag zouden moeten aanvragen. Veel cliënten zijn er zo slecht aan toe dat ze dit helemaal niet kunnen. Zorginstellingen zouden hen dan moeten assisteren.

Volledig Pakket Thuis verbeteren

Om deze redenen ziet Bussemaker af van het verplicht doorvoeren van het scheiden van wonen en zorg. Ze ziet nu meer heil in het verbeteren van de bestaande regelingen, zoals het Volledig Pakket Thuis (VPT). Deze regeling werkt niet goed, onder meer omdat het budget ontoereikend is. Dat is gebaseerd op intramurale zorg, terwijl zorg aan huis duurder is. ActiZ wil graag dat VWS daarvoor extra middelen beschikbaar stelt, maar het is nog niet bekend of dat ook gebeurt. (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees ook:

Groeiende vraag naar exclusief wonen voor ouderen

Protest van start tegen aanbesteding thuiszorg

Bussemaker: Geen bezwaar tegen pluspakket

CVZ wil afvalpakket in basisverzekering

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.