Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Stichting WWZ-Mariënstate-Valent in de problemen

Mark van Dorresteijn
Mismanagement en gebrek aan kennis van vastgoedzaken wordt het bestuur van de pas gefuseerde stichting WWZ- Mariënstate-Valent aangewreven. De OR spande een rechtszaak aan tegen het stichtingsbestuur. Daarop gelastte de rechter een onafhankelijk financieel onderzoek.
Stichting WWZ-Mariënstate-Valent in de problemen

Vorig jaar draaide de stichting in de Zuid-Hollandse Bollenstreek ruim vijf miljoen verlies, op een totale omzet van honderdachtentwintig miljoen euro. Dit jaar zouden de verliezen verder zijn opgelopen. Ingewijden noemen de financiële situatie ‘dramatisch’ en denken dat de nieuwbakken stichting binnen een jaar failliet kan zijn als dit zo doorgaat.

Zeer zorgwekkend

Medezeggenschapsorganen en toezichthouders blijven verstoken van essentiële informatie. Bestuurders zouden geen verstand van zaken hebben en hun vastgoed- en andere plannen niet kunnen onderbouwen. Drie toezichthouders zijn inmiddels opgestapt. Advocaat Jan Hermes van de Ondernemingsraad van WWZ: “Wij maken ons zeer veel zorgen over de gefuseerde instelling. Wat gebeurt er met al het vastgoed? Hoeveel zeggenschap hebben de onderliggende stichtingen na de fusie nog over hun eigen vastgoed? Kan het management het allemaal wel behappen?”

Fusie doorgezet

De OR hoopte met een rechtszaak de juridische fusie uit te stellen van de stichting, die in 2007 al bestuurlijk was gefuseerd. Reden voor de OR was de slechte financiële positie van de stichting en het ontbreken van een degelijke onderbouwing van de jaarrekening. Ondertussen zette de raad van bestuur van de stichting de fusie toch door, waarmee de definitieve fusie zijn beslag heeft gekregen. Onlangs stelde de rechter de OR echter in het gelijk en eiste een onderzoek naar de financiële positie van de stichting. In het uiterste geval zou de rechter kunnen besluiten de fusie te laten terugdraaien. Volgens de stichting WWZ- Mariënstate-Valent is er geen sprake van ‘in het gelijk stellen’. De stichting zou al akkoord zijn gegaan met een onafhankelijk financieel onderzoek en de onenigheid betrof alleen nog de partij die het onderzoek moest gaan uitvoeren.

Verliezen

Bestuursvoorzitter Corine Houtzagers erkent dat de stichting verliezen heeft geleden, vanwege de miljoenen die Valent heeft verloren op de wmo-zorg en vanwege de daling in boekwaarde van de gebouwen. Inmiddels is alles weer helemaal op orde, zegt Houtzagers. “Onze nieuwe accountant heeft de jaarrekening goedgekeurd, evenals ons tienstappenplan om de problemen op te lossen.” Advocaat Hermes heeft er een hard hoofd in. “Als de jaarrekening, die begin juni beschikbaar was, zo goed was geweest, hadden wij de rechtszaak niet doorgezet. En kennelijk vond de rechter ook voldoende grond voor een onderzoek”.

Geen onomkeerbare stappen

Gedurende het onderzoek mag het bestuur geen onomkeerbare stappen nemen. Dat is belangrijk, want de stichting zou op het punt staan om vastgoed van het positief draaiende WWZ en Mariënstate te verkopen, om daarmee de financiële positie van het zwaar verlieslijdende Valent op te krikken. “Onzin”, zegt Houtzagers. “Alle onderdelen van de stichting hebben een positief eigen vermogen. En er is helemaal niets verkocht. Wij hebben een vastgoedplan op laten stellen door een vastgoedadviesbureau. Daar staat precies per huis in, hoe we dat het best kunnen beheren. Bovendien gaan we financieel alweer langzaam de goede kant op.” De financiële onderbouwing van het tienstappen ‘reddingsplan’ vordert gestaag. Houtzagers: “Onze inschattingen worden steeds concreter.” (Zorgvisie-Carina van Aartsen)

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.