Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verzet tegen ruime grensoverschrijdende zorg

Nederland en veel andere EU-landen willen niet zomaar instemmen met een Brussels plan om patiënten makkelijker in een ander land een operatie of behandeling te laten ondergaan, als er in eigen land bijvoorbeeld een wachtlijst is.

De overheden vrezen een toestroom van buitenlandse patiënten en buitensporige kosten. Ze willen daarom allerlei beperkingen instellen, zoals voorafgaande toestemming en uitsluiting van privéklinieken. Dit tot ergernis van EU-commissaris Androulla Vassiliou van Gezondheidszorg. “U wilt zoveel beperkingen invoeren, dat er niets overblijft van de rechten van patiënten”, foeterde de Cypriotische commissaris dinsdag bij beraad. Ze wees op arresten van het Europees Hof van Justitie, dat eerder had geoordeeld dat meer patiënten de grens over mogen voor een behandeling. Het Europees Parlement heeft al positief geadviseerd over haar voorstel.

Vervanger Ab Klink

Vooral Duitsland en Denemarken hielden voet bij stuk. “We hebben goede redenen om hier moeilijk te doen”, zei de Duitse minister Ulla Schmidt. Ze vreest dat de gezondheidszorg nog lastig te organiseren is als patiënten steeds de grens over hoppen voor behandelingen. “Dat is geen dwarsliggen, maar dagelijkse realiteit.” Mede op aandringen van Nederland was de Europese Commissie bereid om langdurige zorg uit te sluiten van het plan. Dat gaat dan vooral om hulp in verpleeghuizen. Nederland pleitte bij het beraad ook voor voorafgaande toestemming als een grensoverschrijdende behandeling zo lang duurt dat een overnachting nodig is, zei de plaatsvervangend ambassadeur Peter Kok die minister Ab Klink van Volksgezondheid verving.

Europees Parlement

De komende maanden is echter nog veel overleg nodig voor een akkoord, concludeerde de commissaris. Ze was blij dat de EU-landen wel willen voortwerken aan haar voorstel. Het plan lag eerder ook gevoelig in het Europees Parlement. SP-Europarlementariër Kartika Liotard stemde tegen een positief advies, omdat de richtlijn volgens haar de nationale zorgstelsels ondermijnt en de deur openzet voor marktwerking. De VVD en CDA stemden voor. Europarlementariër Ria Oomen (CDA) stelde dat de nieuwe regeling gunstig is voor grensregio’s als Limburg. (ANP)

Lees ook:

Univé contracteert Duitse Helios-ziekenhuizen

Grensoverschrijdende zorg in Aalten

AWBZ-zorg outsourcen naar Suriname

Nederlanders over de grens voor betere operatie

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.