Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Gemeente Sittard-Geleen schiet Orbis te hulp

De gemeenteraad van Sittard-Geleen heeft gisterenavond unaniem besloten Medisch en zorgconcern Orbis een gemeentelijke borgstelling van vijf miljoen euro te verlenen. Eerder deze week zeiden de eigen specialisten van het concern toe voor twee miljoen euro borg te staan. In totaal is er een borgstelling van twintig miljoen nodig van verschillende stakeholders, voor een lening van 32 miljoen om het reddingsplan te financiering.
Gemeente Sittard-Geleen schiet Orbis te hulp

De borgstelling van de gemeente ging gepaard met vier aangenomen moties, gericht aan de raden van bestuur en toezicht van Orbis. Zo doet de gemeenteraad een klemmend beroep op de raad van toezicht, die volgens de meeste fracties ernstig heeft gefaald, om zichzelf per direct ‘demissionair' te verklaren en tot 1 januari enkel nog lopende zaken af te handelen.

Balkenende-norm Orbis

De gemeenteraad dringt er verder bij het bestuur van Orbis aan om bestuurders geen premies en salarissen van boven de Balkenende-norm uit te betalen. De GroenLinks-fractie doelt hiermee op CFO Maarten van der Vorst, die op interim-basis bij Orbis werkt en waarvoor het concern op jaarbasis 600.000 euro betaalt aan consultancybureau Boer & Croon.

Staatssteun Orbis

De CDA-fractie kwam met een motie om CDA-minster Ab Klink via een brief van het college te bewegen terug te komen op zijn uitspraken dat Orbhis niet op geld uit Den Haag hoeft te rekenen. Ten slotte werd er nog een motie aangenomen waarin de andere stakeholders tot spoed worden gemaand. Orbis woordvoerder Paul van ’t Lam zegt over de moties: “We zijn zeer verheugd met deze steun in de rug van de gemeente Sittard-Geleen. Het bestuur buigt zich over de moties en zal weldra terugkoppelen naar de raad.”

Zorgverzekeraar CZ Orbis

Deze andere stakeholders zijn zorgverzekeraar CZ, de provincie Limburg en de banken. Het is de verwachting dat deze partijen binnenkort zullen beslissen over hun aandeel in het reddingsplan voor Orbis. (Zorgvisie - Wouter van den Elsen)

Lees ook:

Specialisten Orbis springen bij
Toch lening CZ voor Orbis
Meerderheid gemeenteraad voor borgstelling
Reddingsplan Orbis gericht op samenwerking Atrium

Administrator

Gerelateerde tags

Eén reactie

  • no-profile-image

    Mark Bekkers

    Het is een begin. De gemeente Sittard Geleen begint te berijpen wat wel en niet belangrijk is. Het is goed dat gemeente een bedrijf helpt waar vele gezinnen van moeten leven. Nu nog stoppen met het pesten van de middenstand, het tegenhouden van bedrijven die zich willen vestigen, het niet uitwerken van bestemmingsplannen, het geld pompen in fortuna en het niet controleren van hun ambtenaren en Sittard Geleen bloeit weer!!!!

Of registreer u om te kunnen reageren.