Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Kamer akkoord met korting ggz

De Tweede Kamer gaat akkoord met een korting voor de geestelijke gezondheidszorg (ggz). De psychotherapeuten moeten volgend jaar 3,5 procent inleveren, omdat er in hun sector te veel is uitgegeven. Met de maatregel haalt minister Ab Klink (Volksgezondheid) 119 miljoen euro binnen.

Hij is ervan overtuigd dat de ggz nog slimmer met het budget kan omgaan, zodat voor minder geld net zoveel mensen geholpen kunnen worden. CDA en PvdA vonden het wel oneerlijk dat ook ggz-instellingen die al zuinig met hun geld omspringen ook last krijgen van de korting. Volgens de minister zit dat ingebakken in de manier waarop de sector nu gefinancierd wordt.

NZa

Specialisten, tandartsen en verloskundigen hangt volgend jaar ook nog een bevriezing van hun tarieven boven het hoofd. In de Kamer gingen stemmen op om de verloskundigen hiervan te vrijwaren. Zij hebben er vorig jaar juist geld bij gekregen om hun werk in moeilijkere wijken beter te kunnen doen. Ook doet de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) nog onderzoek naar hun tarieven.

Medisch specialisten

Voor de medisch specialisten heeft de minister al maatregelen aangekondigd, omdat er in 2008 bijna 500 miljoen te veel naar deze beroepsgroep ging. Dat komt deels door een te ruime compensatieregeling voor ondersteunend specialisten als radiologen en medisch microbiologen. Klink gaat dit wel bijstellen, maar kan de miljoenen die deze specialisten te veel kregen niet meer terugvragen. "Dat zou mij een lief ding waard zijn, maar juridisch is dat niet haalbaar.''

Systeemfout

PvdA'er Eelke van der Veen voerde aan dat een huurder die door een fout in het systeem te veel huurtoeslag heeft gehad dit gewoon terug moet betalen. Dat de specialisten de opbrengst van een systeemfout in eigen zak mogen steken, kwam hem vreemd voor. Klink antwoordde deze opvatting te delen. (ANP)

Lees ook:

MEER GGZ: tariefkorting Klink is geen probleem
GGZ Nederland sleept Klink voor de rechter
Loonexplosie voor klein deel medisch specialisten
DSW: ‘Plan Klink te sneu voor woorden’

Administrator

2 reacties

  • no-profile-image

    Magda .m.Pontier psycholoog/psychotherapeut

    Ja burocratie kost veel tijd die afgaat van patiententij. De Ministerzou meer aandacht voor inhoudelijke kwaliteit/opleiding moeten hebben .Betaling naar draagkracht,als eigen bijdrage, zal bezuiniging geven en is rechtvaardig

  • no-profile-image

    William D.(Bill) Hermsen.Dordrecht.NL

    Het is de Burocratie in NL , die te veel kost. Daar moet de Minister op inspelen. Niet op de noodzakelijke Zorg voor de Clienten.Wij kunnen in NL miljarden bezuinigen in de Zorg door MINDER BUROCRATIE !

Of registreer u om te kunnen reageren.