Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Kamer botst met Klink over kapitaallasten

De Tweede Kamer vreest dat de maatregelen van minister Klink om de bouwstop van ziekenhuizen te doorbreken niet voldoende zijn. Een Kamermeerderheid eist duidelijk over de hardheidsclausule, de nadeelcompensatie en de boekwaardeproblematiek.
Kamer botst met Klink over kapitaallasten

Minister Klink van VWS maakte deze week bekend dat de garantieregeling van het ministerie van Economische Zaken ook wordt opengesteld voor ziekenhuizen. Per ziekenhuis garandeert de staat de helft van een bouwlening van maximaal 50 miljoen euro. De zogeheten GO-regeling, Garantie Ondernemingsfinanciering, heeft voor de zorg een plafond van 250 miljoen euro. Eerder liet Klink weten 160 miljoen euro te investeren in bouwprojecten.

Kamer wil garantiefonds

De Tweede Kamer denkt dat deze maatregelen niet voldoende zijn om de bouwstop te doorbreken. “Zo krijgen we de schoppen niet in de grond. Misschien dat er een ziekenhuis wordt gebouwd”, zei PvdA-Kamerlid Eelke van der Veen. Een Kamermeerderheid van CDA, PvdA en VVD wil de 160 miljoen euro en de 250 miljoen euro onderbrengen in een garantiefonds onder de hoede van het Waarborgfonds voor de Zorgsector (WfZ). In juni pleitte de NVZ Vereniging van Ziekenhuizen al voor zo’n fonds. De NVZ en de Kamer verwachten dat dit veel meer zoden aan de dijk zet. Klink heeft een verkennend onderzoek toegezegd om te bekijken of het geld zo effectiever wordt besteed.

Gebrek aan duidelijkheid

Kamerbreed was de verontwaardiging over het gebrek aan duidelijkheid over de hardheidsclausule, de nadeelcompensatie en de boekwaardeproblematiek. Daardoor weten ziekenhuizen niet hoe hun financiële positie op de lange termijn is. Banken vertalen die onzekerheid in opslagen op de rente of geven helemaal geen leningen. “Een aanfluiting”, aldus VVD-Kamerlid Halbe Zijlstra. “De minister doet niets voor ziekenhuizen die door de afschaffing van het bouwregime niet onmiddellijk failliet gaan, maar wel nu al financieel nadeel ondervinden.” Ook Klinks partijgenoot Antoinette Vietsch was niet mals in haar kritiek. “Ik constateer dat Klink de bouwstop laat bestaan.”

Kamermoties

Tijdens het overleg heeft Klink toegezegd dat de Nederlandse Zorgautoreit over enkele weken helderheid geeft over de criteria van de hardheidsclausule. Over de nadeelcompensatie kan hij echter om juridische redenen pas in 2011 meer vertellen. Maar hiermee neemt de Kamer geen genoegen. Vandaag stemt de Kamer over verscheidene moties om de minister te dwingen tot klaarheid. Zijlstra eist duidelijkheid over de hardheidsclausule en de nadeelcompensatie. Vietsch wil helderheid hoe in de care en cure instellingen de gebruikswaarde moeten vaststellen. Van der Veen heeft een motie om ook immateriële activa bij het garantiefonds onder te brengen, zo mogelijk bij het WfZ. Alle drie de moties zijn in ieder geval ondertekend door CDA PvdA en VVD. (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees meer:

NVB: ‘Bouwstop komt niet door kredietcrisis’

Banken stellen nieuwe eisen bij nieuwbouw

Ziekenhuizen bouwen te krap

Bouwstop dreigt in care

2 REACTIES

  1. ik vindt het gewoonweg schandalig hoe hij met ons geld (belasting geld) om gaat wij als ouderen kunnen deze helemaal niet op brengen mijn man heeft geen pensioen en het is makkelijk om de ouderen te pakken dit geld ook voor de mindere manen de cricis is gemaakt door jullie met veel geld onnodig te gebruiken het kan heel heel anders ik ben afhankelijk v/d roelstoel alles kost ons veel geld ik ben gewoon afkomstig van de mindere manhoud daar rekening mee de bovenste is heel goed benoemt goed hoor denk daar eens aan dat de geone man net alles kan betalen vacantie niets maar ook niets kunnen wij

  2. Lees alle reacties
  3. Waar blijft de Daadkracht van onze Minister van Volksgezondheid ! Wij hebben een groot financieel probleem in de Zorg ; Grote problemen in de Bouw ( Werkloosheid die er aan komt !) en er wordt in Den-Haag gesteggeld over o.a. hardheidsclausules; nadeelcompensatie gebruikswaarde etc..Problemen met de Banken werden door de Minister van Financien met Miljarden ” daadkrachtig” aangepakt met bijna geen Debatten in de Tweede Kamer !

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.