Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Kwart verpleegkundigen wil geen H1N1-vaccinatie

Een kwart van de verpleegkundigen wil niet ingeënt worden tegen het griepvirus H1N1, dat beter bekend staat als de Mexicaanse griep. Dit blijkt uit een poll op de website van Nursing, het vakblad voor verpleegkundigen.

Krappe meerderheid wenst inenting

Een kleine meerderheid van de verpleegkundigen wil wel gevaccineerd worden tegen het griepvirus (53,5%). Bijna een kwart (24,6%) van de verpleegkundigen wil geen vaccinatie tegen de Mexicaanse griep krijgen. Ten slotte weet 21,9% nog niet of ze een inenting wil. In totaal stemden 598 personen.

Zorgverleners eerst

Het vaccin tegen de Mexicaanse griep zal waarschijnlijk in september klaar zijn. Tot die tijd wordt verpleegkundigen geadviseerd om bij koorts thuis te blijven. De Wereld Gezondheidsorganisatie heeft alvast geadviseerd zorgverleners en kwetsbare groepen als eerste te behandelen. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn)

'Noodzaak wordt onderschat

De woordvoerster van Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland (V&VN) noemt het ‘Ontzettend zonde’ dat een kwart van de verpleegkundigen ervoor kiest zich niet te laten vaccineren. ‘Verpleegkundigen hebben een bepaalde verantwoordelijkheid naar hun patiënten, die vaak een lage weerstand hebben. Zonder vaccinatie is er meer kans dat het virus doorgegeven wordt.’

Lees meer:

Dossier H1N1

Lees ook:

Zorginstellingen klaar voor Mexicaanse griep
Open dag ziekenhuizen uitgesteld door griep
Effect griepvaccinatie bij ouderen onduidelijk
'Vaccinatiegraad zorgpersoneel moet omhoog'

Administrator

4 reacties

 • no-profile-image

  Bianca

  Zelfbeschikkingsrecht!

 • no-profile-image

  Kok

  Hans, moeten de bezoekers van patienten ook een ster opgenaaid krijgen als ze niet geént zijn? En ook géén salaris meer krijgen? of gewoon ausrotten?

 • no-profile-image

  Gre

  Nu hans ben ik blij dat ik niet meer in een ziekenhuis werk.Sins ik daar niet meer werk ben ik ook niet meer zo vaak ziek. En de inenting??? geen gif in mijn lijf.

 • no-profile-image

  Hans Harbers

  Een zeer zorgwekkend gegeven. Onderzoek naar de twijfels omtrent vaccinatie is nodig. Eerst aanspreken op verantwoordelijkheid t.o.v. patienten die geinfecteerd kunnen worden door verpleegkundigen die niet gevaccineerd zijn. Maar kunnen uiteindelijk sancties volgen? Of preventief in arbeidscontracten hierover clausules opnemen? Bij verzuim door griep geen salaris uitbetalen? Het kan trouwens nog ergen: dat mensen niet meer komen opdagen op het werk uit angst voor besmetting...

Of registreer u om te kunnen reageren.