Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

DSW: Vlietlandcoöperatie ‘gaat gewoon door’

De coöperatie die het Schiedamse Vlietlandziekenhuis moet redden, is springlevend. Bestuursvoorzitter Chris Oomen van zorgverzekeraar DSW die de coöperatie aanvoert: “Wij doen net of we al bestaan.”
DSW: Vlietlandcoöperatie ‘gaat gewoon door’

Oomen vertelt dat de coöperatie al regelmatig in vergadering bij elkaar komt, rekeningen betaalt van het ziekenhuis en helpt met de reorganisatie van zorgprocessen.

Europees verankerd

Formeel is de coöperatie nog ‘in oprichting’. De Nederlandse Mededingingsautoriteit moet zich er nog over uitspreken omdat het om een vorm van concentratie zou gaan. In mei is de coöperatie daarom aangemeld bij de NMa. Volgens Oomen was dit echter niet verplicht: “We hadden ervoor kunnen kiezen om het niet te doen. Alleen hadden we dan een boete moeten betalen als achteraf was gebleken dat het niet mocht. Ik had dat risico wel willen lopen, maar de bestuurders van het Vlietland Ziekenhuis wilden niet.” Oomen denkt sterk te staan omdat de Zorgverzekeringswet de mogelijkheden biedt voor een ziekenhuiscoöperatie en dit ook in het Europees recht is verankerd.

Onzinnige vragen

Ondertussen ligt de procedure bij de NMa alweer enkele maanden stil omdat de coöperatiepartners aanvullende vragen moeten beantwoorden. Oomen vraagt zich af waarom: “Wat minister Klink vorige week in een brief kon concluderen, namelijk dat het Vlietland Ziekenhuis geen systeemziekenhuis is, daar doet de NMa maanden over. Maar nee, ze stellen steeds weer nieuwe, onzinnige vragen, tot en met postcodegebieden aan toe. Terwijl iedereen weet dat een patiënt maar een metrohalte verder hoeft te reizen om bij een ander ziekenhuis uit te komen.”

Coöperatie

DSW heeft met veertig procent het grootste aandeel in de coöperatie die verder bestaat uit drie regionale zorginstellingen, huisartsen, medisch specialisten en personeelsleden van het Vlietland Ziekenhuis. Als alle gegevens in bezit zijn van de NMa moet ook de NZa haar zienswijze geven. Daarna pas kan de Mededingingsautorititeit een besluit nemen. Ook de Tweede Kamer gaat binnenkort debatteren en tot nu toe is heeft de hele Tweede Kamer zich tegen deze vorm van ‘verticale intgratie’ gekeerd. Alleen een wettelijk verbod kan de coöperatie tegenhouden, maar zover wil minister Ab Klink niet gaan. Hij liet weten het advies van een commissie van wijzen over te nemen en daarmee verticale integratie per geval te beoordelen.

Molensteen

Het Vlietland Ziekenhuis draait nog steeds verlies. Een molensteen om de nek zijn de hoge rentelasten van 23 procent en hoge afschrijvingskosten. De 160 miljoen die het nieuwe ziekenhuis kostte, moet worden terugverdiend door de productie. Gevolg is dat behandelingen in het ziekenhuis veel te duur worden, waardoor het zichzelf uit de markt prijst. En ander probleem is dat er te weinig patiënten komen. Volgens bestuursvoorzitter Gerrit Jan van Zoelen nam de productie in juli zes procent toe, maar vielen de resultaten deze maand tegen. De bedoeling is om zelfstandige behandelcentra te ontwikkelen om daarmee patiënten te trekken en de kapitaallasten te drukken. (Zorgvisie-Carina van Aartsen)

Lees ook:

Vlaardingen staat 18 miljoen garant voor Vlietland Ziekenhuis

Vlietland verliest 1,2 miljoen per maand

Klink laat Vlietland Ziekenhuis vallen

Zorgverzekeraar neemt Vlietland Ziekenhuis over

‘DSW heeft wel degelijk belang bij sturen verzekerden’

3 REACTIES

  1. Is er nog iemand die zich afvraagt wat dit hele gesteggel met de werknemers van het Vlietland ziekenhuis doet? Gemotiveerde gedreven mensen van de huishoudelijke dienst tot de medische staf. Het is geen staatsgeheim dat DSW(een Schiedamse zorgverzekeraar) een forse vinger in de pap heeft/had, vanwaar nu deze publieke verbazing? De regio heeft dit ziekenhuis nodig. De oppositie ten spijt.

  2. Lees alle reacties
  3. Interessante ontwikkeling die ook veel vragen oproept, zoals: Hadden de beslissers voor het nieuwe ziekenhuis van € 160 miljoen geen business plan?; waarom is dit goed voor de patienten? Welke veranderingen gaan de ZBC’s geven zodat de patienten wel gaan komen? En vooral wordt het niet eens tijd dat we vanuit de patientbehoeften investeren en plannen maken ipv de behoeften van RvB, overheid en financiers?

  4. Dag Chris,
    Er staat in het Tijdschrift voor Gezondheidsrecht van deze maand een mooi juridisch stuk over “verticale integratie in de zorg- une liaison dangereuse? Goed verhaal.Je moet overigens opletten met dit soort liaisons dangereuses, heb je wel gemerkt

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.