Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Emergis laat beveiligers drugsoverlast bestrijden

De Zeeuwse ggz-instelling Emergis zet sinds deze week beveiligers in om overlast door drugsgebruik en dealers te beperken. Dat meldt Psy.

Emergis signaleert op psy.nl dat het gebruik van soft- en harddrugs op het terrein van de instelling toeneemt. Vooral ’s avonds wordt “hinderlijk veel geblowd” en harddrugs gebruikt. Bewakers moeten dealers weghouden en verslaafde patiënten op hun gedrag aanspreken. De bewaking is een maand op proef.

Drugsvrij lukt niet

Ook andere ggz-organisaties worstelen met verdovende middelen. Drugs helemaal uitbannen is onmogelijk, stellen betrokkenen in een achtergrondartikel in Psy. “Zelfs in gevangenissen die potdicht zitten, lukt het nog niet”, zegt John Kreuze van GGZ Delfland. Het drugsprobleem binnen de muren groeit volgens hem doordat opgenomen patiënten zieker zijn dan voorheen. Lichtere patiënten wonen tegenwoordig niet meer in een kliniek.

Verslavingsdeskundigheid

Instellingen zoeken de oplossing in afspraken met de verslaafden en het binnenhalen van meer verslavingsdeskundigheid. Parnassia heeft allang een eigen beveiligingsdienst om dealers van het terrein te houden. Daarnaast proberen ze verslaving te behandelen. Patiënten die ondanks afspraken blijven gebruiken, moeten vertrekken, al dan niet om ambulant verder behandeld te worden. (Zorgvisie – Krista Kroon)

Lees ook:

12-stappenmodel rukt op in verslavingszorg
Justitie schakelt ggz in voor verslaafde veelplegers
'Verplegers ggz moeten aangifte doen van geweld'

Administrator

Of registreer u om te kunnen reageren.