Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Mentrum past beleid gesloten afdeling niet aan

De gijzeling in de psychiatrische kliniek van zorgorganisatie Mentrum in Amsterdam is niet direct aanleiding om het veiligheidsbeleid aan te passen. Dat zegt psychiater Hans Nusselder van Mentrum.

Begin deze week verschanste een cliënt zich na een gesprek over leefafspraken in het rookhok, waar hij met een boterhammes drie andere cliënten gegijzeld hield. De man dreigde de kelen van de andere cliënten door te snijden. “Het was een zeer ernstig incident”, zegt Nusselder. “We hebben 112 moeten bellen en dat komt vrijwel nooit voor.”

Veiligheidsbeleid Mentrum

Volgens de psychiater zal het veiligheidsbeleid naar aanleiding van de gijzeling waarschijnlijk niet worden aangepast. “We evalueren het incident momenteel, en de mogelijke aanpassingen zullen wel besproken worden. Ik denk echter niet dat we veel gaan aanpassen.” Volgens Nusselder is de buitendeur van de afdeling weliswaar gesloten, maar hebben cliënten binnen wel bewegingsvrijheid. “Een dergelijk incident zou nog een keer kunnen gebeuren maar dan dat iemand een stoel gebruikt inplaats van een mes. We gaan echt niet stoelen weghalen. En het rookhok blijft eveneens, ook al kan dan nog eens iemand zich hierin verschansen.”

Kliniek

Op dit moment wordt in de kliniek gewerkt aan het wegnemen van spanningen bij en begeleiding van medewerkers en cliënten. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees ook:

AMC de Meren en JellinekMentrum mogen fuseren
Jellinek met Mentrum GGZ onder één dak
Separatie in ggz
Radboud zet beveiligers in op afdelingen

Administrator

Gerelateerde tags

2 reacties

  • no-profile-image

    anoniem

    Heb al heel wat mee gemaakt met dat Mentrum Amsterdam en vooral met gast die steeds bij De Wereld Draait door zit. Kan er niks van.

  • no-profile-image

    rob beer

    Zodra de begeleiding zich iets meer zou inleven in de belabberde situatie van de client zullen dit soort situaties veel minder vaak voorkomen. De afspraken over leefafspraken en behandelplannen etc. worden maar al te door de client zijn strot geduwd.

Of registreer u om te kunnen reageren.