Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

'Neem gedrag chronisch zieke mee in behandeling'

De behandelrichtlijnen voor chronisch zieken gaan te weinig gericht over gedragsverandering. Dat zegt Bert Vrijhoef, per 1 september bijzonder hoogleraar Chronische zorg in Tilburg.

Met de huidige behandelrichtlijnen valt de chronische zorgvraag niet te beantwoorden, stelt Vrijhoef. Hij gaat zich buigen over de samenhang tussen aanbod en vraag naar zorg voor chronisch zieken. “Richtlijnen gaan sterk uit van medische resultaten. Er staat veelal niets in over ongezonde levensgewoonten, dus zijn zorgverleners gefocust op zaken als cholesterolwaarden.”

Medeverantwoordelijkheid

Volgens hem moeten zorgverleners veel tijd steken in het "medeverantwoordelijk maken van de patiënt", zodat die zijn gedrag verandert. Vrijhoef: "Misschien leg ik de lat hoog, maar ik denk dat dat nodig is. Wil je een serieuze afvlakking zien in de toenemende vraag naar zorg, moet je iets anders gaan doen." (Zorgvisie - Krista Kroon)

Lees ook:

Vrijhoef wordt hoogleraar Chronische zorg
Zevende scène: Heisa in de chronische zorg
Taskforce moet vergoeding chronisch zieken verbeteren
Klink wil ketenzorg voor chronisch zieken

Administrator

Gerelateerde tags

Of registreer u om te kunnen reageren.