Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

Top-5: dure interim-bestuurders

Uit onderzoek naar de jaarverslagen van ziekenhuizen blijkt dat van de 21 interim-bestuurders die zijn gevonden er slechts drie zijn die op jaarbasis minder verdienen dan de Balkenendenorm. De onlangs geaccepteerde norm voor de beloning van interimmers werkt niet, volgens de SP, die het onderzoek heeft uitgevoerd.

De Vereniging van bestuurders in de gezondheidszorg (NVZD) heeft ook de interimmers opgenomen in de recentelijk aangenomen salariscode van de NVZD en de Nederlandse Vereniging van Toezichthouders in Zorginstellingen. De Balkenendenorm voor interim-bestuurders schommelt volgens deze code rond de 240.000 per jaar. Volgens het onderzoek van de SP houdt slechts een kwart van de ziekenhuizen die interim-bestuurders inhuren zich aan de salariscode. De gemiddelde beloning per maand is 30.000 euro. Deze top vijf van genereuze beloningen door ziekenhuizen is berekend op jaarbasis.

Dure interim-bestuurders

1. Amphia Ziekenhuis – 773.000 euro

2. IJsselmeerziekenhuizen – 620.284 euro

3. Orbis Medisch en Zorgconcern – 600.000 euro

4. BovenIJ Ziekenhuis – 585.908

5. Catharina Ziekenhuis – 562.632

Salariscode NVZD

NVZD-voorzitter Jan Aghina zei eerder tegen Zorgvisie dat interim-bestuurders geen lid zijn van de bestuurdersvereniging. “Het is de vraag in hoeverre de interimmers akkoord gaan met de richtlijn”, aldus Aghina. “Toch kan dit zeker een middel zijn om een grens te stellen aan de beloningen.” Bij de discussie over de beloningen voor interim-bestuurders moet overigens worden aangemerkt dat zij zelf verantwoordelijk zijn de afdracht van sociale lasten en hun eigen verzekeringen betalen. (Zorgvisie – Nico van Wijk)

Lees ook:

NVZD: ook interim-bestuurder valt onder salariscode

Vakbond vindt NVZD-code onacceptabel

‘Interim-zorgbestuurder verdient te veel’

Orbis huurt interim voor 600.000 euro per jaar

GGZ Friesland betaalt tonnen voor interim-bestuurder

6 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Het onderzoek dat door de SP is verricht betreft jaarverslagen die net gepubliceerd zijn over 2008. Het zegt iets over de SP dat zij kunnen concluderen dat geaccepteerde normen in 2009 in 2008 niet gewerkt hebben. Bijzonder knap onderzoek. Doe het onderzoek nog eens over, en neem daar de suggesties van de vorige reacties in mee!

  3. Stop nu eens met kijken naar de topsalarissen. Ga eens een stapje eronder zitten. Hoeveel duurbetaalde stafmedewerkers heeft een ziekenhuis die niets bijdragen aan de directe patientenzorg maar de hele dag vergaderen of aan hun burotje zitten. Door het aantal van deze funtionarissen te beperken kunnen veranderingen ook worden geinitieerd vanaf de werkvloer omdat er meer geld is voor handen aan het bed hebben die handen ook eens tijd om veder te kijken dan alleen de minimaal benodigde zorg te leveren.

  4. Alles is relatief. Voor interim-bestuurders, maar ook voor interim-managers die binnen de lagere echelons opereren moet het behalen van meetbare resultaat leidend zijn.
    Over de behaalde resulaten wordt in algemene zin te weinig gecommuniceerd. Interim-managers moeten hun eigen inzet en toegevoegde waarde kunnen aantonen. B.v. door resultaten te boeken die te vertalen zijn in euro’s of concrete behaalde kwalitatieve doelstellingen.

  5. Er wordt wel fel ingezet op de hoogte van het bedrag. Als een interim-bestuurder/manager de zaak weer op orde krijgt, dan is hij dat soort bedragen wel waard lijkt mij! Als u toch zo graag wilt discussieren kijk dan eens naar de werkelijke (top)inkomens van de medisch specialisten in vergelijking met de norminkomens. (waar iedereen natuurlijk dik overheen gaat).

  6. De fruitschaal. Appels en peren. De term “Dure interim-bestuurders” moet door Zorgvisie handen en voeten worden gegeven. Anders gezegd, corrigeer de € 600.000 nu eens met pensioenpremie, WW-premie, wachtgeldaanspraken en /of afvloeiingsregeling, backserviceverplichting pensioen, bonusafspraken, al bij indiensttreding contractueel overeengekomen afvloeiingsregeling, lease-auto, het feit, dat een interim manager langdurig zonder opdracht kan zijn, premies voor verzekering voor arbeidsongeschiktheid en beroepsaansprakelijkheid en bestuurdersaansprakelijkheid en het gegeven, dat een tussenkomstbureau niet gratis werkt (soms wel 30%) dan ziet het plaatje van de fruitschaal er toch iets anders uit. Uiteraard blijven het vorstelijke vergoedingen. Nico van Wijk, ga de uitdaging eens aan!

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.