Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

‘Wet bepaalt dat medicijnen teruggaan naar apotheek’

Ieder jaar verdwijnt voor ruim honderd miljoen euro aan dure en nog bruikbare medicijnen in een verbrandingsoven. Is deze verspilling te voorkomen?

Het verbranden van medicijnen werd vorige week op de kaart gezet door internist-oncoloog Erik Muller van het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem. De specialist bewaarde medicijnen van patiënten die hun kuur niet afmaakten of overstapten op een ander middel tegen kanker en deelde ze uit aan nieuwe patiënten. Op die manier bespaarde Muller in een jaar al 16.000 euro. “Wettelijk verboden”, volgens de Inspectie voor de Gezondheidszorg.

Terug naar de apotheek

“Bij wet is het geregeld dat medicijnen die overblijven teruggaan naar de apotheek”, meldt een woordvoerder het Slingeland Ziekenhuis. “Wij kunnen zelf dus niets doen met de overgebleven medicijnen. Maar onze medisch specialisten krijgen wel de mogelijkheid om medicijnen voor kortere periodes voor te schrijven en dat gebeurt ook.”

Minder voorschrijven

“De verspilling van medicijnen kan worden voorkomen”, vindt Annemieke Horikx van het informatiecentrum van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie. “Het kan slim zijn om patiënten bewuster te maken. In Engeland liggen bijvoorbeeld folders in de wachtkamer die patiënten ervan bewust maakt de medicijnen niet te verspillen. En artsen kunnen minder voorschrijven, maar sommige medicijnen worden in behoorlijk grote verpakkingen geleverd, waardoor artsen niet de mogelijkheid om minder voor te schrijven. Hier ligt een taak voor de farmaceutische industrie.”

Farmaceutische industrie

De farmaceutische brancheorganisatie Nefarma laat weten dat medicijnproducenten vooral een scherp oog nodig hebben voor de verpakkingshoeveelheden. Het probleem is de wetgeving rond het veranderen van de hoeveelheden. “Alles moet afzonderlijk worden goedgekeurd voordat een fabrikant het op de markt mag brengen”, aldus een woordvoerder van Nefarma. “Maar dat is natuurlijk nodig voor de veiligheid van de middelen.”

‘Synchronisatie van middelen’

Dick Tromp, apotheker in Kampen, heeft een werkwijze ontwikkeld die verspilling moet tegengaan. “Wij zijn de uitvinder van de Chronische Medicatie Service”, verklaart Tromp. “Dit is bedoeld om mensen die veel verschillende medicijnen te helpen en om verspilling tegen te gaan. Wij synchroniseren de verschillende middelen. Dit betekent dat zij tegelijkertijd op zijn. Daarna worden de medicijnen elke drie maanden opnieuw verstrekt. Het is een vrij eenvoudige service, maar uit de praktijk is gebleken dat het overgebruik van medicijnen sterk daalt met dit systeem. Verder geeft deze manier van werken de patiënten meer overzicht en rust.” (Zorgvisie – Nico van Wijk)

Lees meer:

Engelse folder over medicijngebruik

Uitleg Chronische Medicatie Service

Lees ook:

IGZ stopt geldbesparing door internist

RVZ wil tijdelijke vergoeding voor nieuwe medicijnen

KNMG: ‘sponsorlijst farmaceuten voegt weinig toe’

4 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. De wet bepaalt dat de medicijnen weer terug moeten naar de apotheek. Maar als er dan zoveel geld bespaart kan worden dan kunnen ze de wet toch ook aanpassen. En diegen die ze weer verstrekt zal zelf wel goed nakijken of ze nog wel steriel dicht zitten. Dat zal de Apotheker wel niet doen want dan kom je hem aan zijn hoge inkomen en bonussen. Wij zullen toch wel moeten blijven betalen!

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.