Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Zorg wil compensatie voor grieppandemie

Zorginstellingen vrezen een miljoenenschade door de Mexicaanse griep en willen van minister Klink van VWS weten hoe die wordt gecompenseerd. Vooral instellingen voor geestelijke gezondheidszorg (ggz) en ziekenhuizen lopen financiële risico’s, schrijft de Volkskrant vandaag.

Doordat dit najaar waarschijnlijk veel extra patiënten worden opgenomen en behandelingen worden afgezegd komen ggz-instellingen en ziekenhuizen waarschijnlijk in de problemen. GGZ Nederland heeft Klink een brief over de problematiek gestuurd. De ggz kent een prestatiebekostiging en dat dreigt een groot probleem te worden als straks eenderde van de behandelaars en de patiënten ziek wordt, zegt Jos de Beer, directeur van GGZ Nederland zegt in de krant: “Dat enorme productieverlies wordt niet vergoed. Dan spreken we niet meer over een normaal bedrijfsrisico.” Veel ggz-instellingen hebben het financieel zwaar, zegt De Beer. “Voorkomen moet worden dat de griep voor hen de nekslag wordt.”

Grieppandemie ziekenhuizen

Ook de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) heeft Klink laten weten een gesprek te wensen over de griepkosten. Ziekenhuizen rekenen op veel extra kosten door opnames van patiënten en vervanging van ziek personeel, aldus een woordvoerster. Planbare ingrepen moeten dan worden afgezegd en die worden vaak bekostigd in de vorm van productiefinanciering, waardoor fors omzetverlies dreigt. “Alles bij elkaar kan het gaan om miljoenen euro’s per ziekenhuis.”

Ouderenzorg

In de ouderen- en de gehandicaptenzorg zijn minder problemen doordat die vanuit de AWBZ worden betaald. Extra kosten voor de vervanging van ziek personeel vormen ook daar een kostenpost. (zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees ook:

Zorginstellingen klaar voor Mexicaanse griep

Kamer akkoord met korting ggz

IGZ onderzoekt voortgang zorg tijdens pandemie

NVZ wil richtlijnen voor pandemie

1 REACTIE

  1. De thuiszorg en wijkverpleging worden ook uit de AWBZ bekostigd en drijven vrijwel volledig op de opbrengsten van de ‘productie’ (wat eigenlijk een onnozel woord als het over zorg gaat; net of een commerciële bedrijfstak zijn i.p.v. zorgverlening). Ook hier veel instellingen die amper of helemaal niet financieel het hoofd boven water kunnen houden, zelfs zonder griepepidemie. Verlies aan productie is rechtstreeks inkomensverlies.
    Ondertussen zal de vraag naar zorg wel toenemen en zullen de intramuralen instellingen ook geen capaciteit over hebben…
    Ik ben trouwens benieuwd waar de ziekenhuizen dat extra aan te trekken personeel vandaan gaan halen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.