Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Bestuurders stemmen voor salariscode NVZD

Een ruime meerderheid van de leden heeft ingestemd met de nieuwe bindende salariscode van de vereniging van bestuurders in de gezondheidszorg NVZD. Het maximum inkomen van een zorgbestuurder wordt 247.500 euro.
Bestuurders stemmen voor salariscode NVZD

Maar dat geldt alleen voor een klein aantal bestuurders die leiding geven aan grote complexe zorgorganisaties. Dat maximum komt overeen met het inkomen dat de minister van Onderwijs heeft vastgesteld voor directeuren van academische ziekenhuizen. Het ligt ruim boven de Balkenende-norm, omdat de bestuurders van academische ziekenhuizen vaak medisch specialisten zijn die drie ton of meer verdienen. “Als ze bestuurder worden, moeten ze vaak inleveren”, licht NVZD-directeur Jan Aghina toe. “Ook directeuren van zorgorganisatie die qua grootte en complexiteit vergelijkbaar zijn met academische ziekenhuizen, krijgen 247.500 euro. De anderen krijgen maximaal 191.000 euro.

Salariscode interim-bestuurders

Ook interim-directeuren vallen onder de nieuwe regeling. Hun maximum is een percentage van het inkomen van degene die ze vervangen. Voor een periode van drie maanden geldt maximaal tweemaal het maandsalaris, voor vier tot zes maanden 1,8 en nog langer 1,6. Bij een vervanging van een jaar komt dat gemiddeld neer op 1.75 maal het maandsalaris van degene die wordt vervangen. Aghina schat in dat het maximum voor een jaar voor neerkomt op circa vier ton. “Nu is dat nog acht ton.”

'Take it or leave it'

De NVZD heeft de code aangeboden aan minister Klink. Het is aan hem de code algemeen verbindend te verklaren. Dan geldt deze als een soort CAO voor directeuren, waar ook niet-leden juridisch aan gebonden zijn, aldus Aghina. De minister kan de code alleen in zijn geheel aanvaarden, omdat deze het onderhandelingsresultaat is van overleg met de organisatie voor toezichthouders in de zorg (NVTZ). “Het is ‘take it of leave it’. Als de minister verwerpt, moet hij zelf een code opleggen.” (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees ook:

Vakbond vindt NVZD-code onacceptabel
NVZD: ook interim-bestuurder valt onder salariscode
Klink laat Vlietland Ziekenhuis vallen
ZN: Specialisten moeten een miljard terugbetalen

Administrator

4 reacties

 • no-profile-image

  Henk Bakker

  Stelletje vieze ratten, toch nog proberen weer meer gemeenschapsgeld eruit te trekken dan de balkendenorm.Hoop werkelijk dat Klink er niet in stinkt en het verwerp en vervolgens een veel strakkere norm gaat opleggen.

 • no-profile-image

  Bloeddonor

  De Landelijke Vereniging van Bloed- en plasmadonors (LVB) en de FNV heeft over de nieuwe salariscode van de NVZD ernstige twijfels en heeft deze ook geuit naar de politiek. Immers, in de nieuwe regeling mogen de nieuwe bestuurders alsnog meer verdienen dan de Balkenende-norm. Zij mogen namelijk niet meer verdienen dan € 191.000, met een uitloop tot € 247.500. De huidige bestuurders laat minister Klink buitenschot. Als de minister nu eens daadkracht toont dan gaat hij zelf een Code opleggen!

 • no-profile-image

  Jan

  Dit zal wel alleen voor toekomstige directeuren gelden...
  Al die mannen / vrouwen die er al zitten en hiermee hebben ingestemd, houden natuurlijk hun huidig, veel hogere salaris.

 • no-profile-image

  Maarten

  Ben zeer benieuwd...vrees dat er weer veel zgn. interim bestuurders aangesteld zullen worden..

Of registreer u om te kunnen reageren.