Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Commercie bedreigt ambulancezorg’

Commerciële buitenlandse partijen azen op een Nederlandse vergunning voor ambulancezorg. Drie regionale organisaties bundelen de krachten om uitverkoop van de Nederlandse ambulancezorg te voorkomen.
‘Commercie bedreigt ambulancezorg’

Alle huidige vijftig vergunninghouders voor ambulancezorg raken hun vergunning kwijt door de nieuwe Wet Ambulancezorg, die dit jaar in werking is getreden. Minister Klink van VWS gaat de vergunningen in 2010 opnieuw verdelen. Met ingang van 2011 komt er per regio één aanbieder. Er zijn 25 regio’s.

Vergunning

Iedereen die een vergunning wil hebben, moet binnenkort een aanvraag indienen bij het ministerie. Die selecteert op basis van een bestek. Daarin weegt prijs voor twintig procent mee. Andere criteria zijn onder meer kwaliteit en samenwerking met andere regionale partijen.

Eenmalig en onbeperkt

“Formeel is het geen aanbesteding, maar de procedure ligt er wel dichtbij. Daarom trekken we aan de bel”, zegt Jan Pierik, directeur Ambulance Oost. Hij vreest dat commerciële buitenlandse ondernemingen de kwaliteit van de ambulancezorg zullen uithollen. “Hun interesse is gewekt, omdat de vergunningverstrekking eenmalig is en een onbeperkte looptijd heeft”, stelt Pierik. “Als je wint, ben je binnen op de Nederlandse markt. Voor de bestaande partijen geldt dat als ze mis schieten, ze alles kwijt zijn.”

Buitenlandse ondernemingen

Pierik denkt dat het Deense bedrijf Falck, monopolist ambulancezorg in Denemarken en actief in Oost-Europa, een vergunning wil hebben. Ook een Amerikaans investeringsfonds zou interesse hebben. Connexxion, in handen van de Franse onderneming Transdev, wil het marktaandeel van bijna tien procent verveelvoudigen. Als de ambulancezorg in handen komt van buitenlandse partijen, loopt de kwaliteit gevaar, vindt Pierik. De beslissers zitten dan op te grote afstand, terwijl goede ambulancezorg een kwestie van regionale afstemming is. Ook lekt er geld weg door het uitkeren van rendementen, aldus Pierik.

Coöperatie

Om zich te wapenen tegen een buitenlandse uitverkoop hebben drie regionale organisaties voor ambulancezorg de krachten gebundeld in een coöperatie. Naast Ambulance Oost, actief in Twente, gaat het om de Regionale Ambulancevoorziening IJsselland, dat de rest van Overijssel doet, en UMCG Ambulancezorg, werkzaam in Drenthe. Samen hebben de organisaties tien procent marktaandeel. (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees ook:

Antonius Ziekenhuis wil fusie ambulancediensten

Groningse ambulancemedewerkers slapen in caravan

Definitief akkoord over B3-ambulancediensten

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.