Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Drenthe doet proef met persoonsvolgende bekostiging

Zorgpartijen in Drenthe experimenteren met persoonvolgende bekostiging. Verstandelijk gehandicapten horen wat ze kunnen krijgen voor hun zorgzwaartepakket bij verschillende zorgorganisaties, het zorgkantoor volgt hun keuze.

Het zorgkantoor van Achmea stuurt de zzp-informatie van aanbieders De Trans, Filadelfia, Jade, Philadelphia, Promens Care en Vanboeijen naar alle huidige en nieuwe cliënten. Cliënten krijgen ook informatie over de dagbesteding bij deze aanbieders. “Stel, je woont prettig maar je wilt graag een andere dagbesteding, bijvoorbeeld houthakken, dan kun je voor dat onderdeel naar een andere aanbieder”, zegt René Toonen van de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland.

Cliënten gaan shoppen

Het zorgkantoor koopt de zorg in die cliënten kiezen, in plaats van het budget vooraf te verdelen. “Als één aanbieder daardoor populairder wordt, moet het zorgkantoor daar meer zorg inkopen”, zegt Toonen. “Niemand kan bevroeden wat de uitkomst zal zijn, maar ik denk dat cliënten veel meer gaan shoppen.” Cliënten krijgen desgewenst begeleiding vanuit MEE Drenthe om hun keuze te maken.

Landelijk beleid

De proef loopt tot december 2010. VWS wil de uitkomst gebruiken om het landelijke beleid voor persoonsvolgende bekostiging te bepalen. (Zorgvisie – Krista Kroon)

Lees ook:

Heleen Dupuis getipt als voorzitter VGN
Geldzorgen dreigen voor gehandicaptenzorg
NVZ vreest uitstel prestatiebekostiging
IGZ stopt geldbesparing door internist

Administrator

Of registreer u om te kunnen reageren.