Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Verzekeraar verdubbelt resultaat met fraudejacht

Verzekeraar Zorg en Zekerheid spoort fraude op met het statistische programma SPSS. De statistische jacht op zorgfraude is een belangrijke reden voor het bijna verdubbelen van het exploitatieresultaat over 2008.
Verzekeraar verdubbelt resultaat met fraudejacht

De afdeling Speciale Zaken van de zorgverzekeraar signaleert afwijkende zaken rond declaraties. Binnen het statiekenprogramma SPSS gebruikt de afdeling een zogeheten data mining workbench om mogelijk frauduleuze declaraties op te sporen. Data mining is een geautomatiseerde manier om patronen en afwijkingen te vinden in een grote hoeveelheid gegevens. Dat de meeste declaraties digitaal worden aangeleverd, geeft Zorg en Zekerheid de mogelijkheid een enorme hoeveelheid data overzichtelijk te maken.

Verdubbeling resultaat

In combinatie met een toename van het aantal verzekerden werpt de fraudebestrijding voor Zorg en Zekerheid zijn vruchten af. In 2007 schrijft de verzekeraar een positief resultaat van 3.791.000 euro onder de streep; in 2008 was dat 7.748.000 euro. Het aantal verzekerden steeg dat jaar met ruim 9.000 tot 380.000. Zorg en Zekerheid is opgericht in 1997, ontstaan na een fusie van regionale ziekenfondsen. (Zorgvisie – Nico van Wijk)

Lees ook:

Fraudecontrole van zorgverzekeraars moet beter
Zorgverzekeraar CZ: premie volgend jaar duurder
Pgb-fraude bij zorgbedrijf Raad & Daad

Administrator

Gerelateerde tags

Of registreer u om te kunnen reageren.