Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Rollator met rupsbanden rukt op

Een geriater en een werktuigkundig ingenieur hebben samen een rollator ontwikkeld die moeiteloos hoogteverschillen tot zes centimeter neemt. Het meest vernieuwende onderdeel van deze Attempto! rollator wordt gevormd door de voorwielen, die uitgerust zijn met rupsbandjes.
Rollator met rupsbanden rukt op

“Deze rollator ondersteunt door de gebogen vorm van de handvatsteun het oprichten van de romp”, zegt Werner Vogel, een van de ontwikkelaars van de rollator. “Dat geeft meer stabiliteit bij het lopen,” Vogel is chef arts en specialist in klinische geriatrie in het Centrum voor Geriatrie en Neurologische revalidatie in het Duitse Hofgeismar.

Ongelukken

Volgens Vogel neemt met deze rollator de kans op ongelukken af. In Nederland belanden jaarlijks gemiddeld 1700 ouderen op de spoedeisende hulp na een val met een rollator. Bijna de helft van hen wordt vervolgens in het ziekenhuis opgenomen. Ongelukken ontstaan vaak doordat de rollator vastloopt op een hoogteverschil, of doordat de gebruiker de rollator met één in plaats van twee remmen vastzet. Wanneer zij vervolgens op de rollator leunen, kan deze wegglijden. De Attempto! wordt met één greep vergrendeld.

Wielsysteem

Het ingenieuze Simplex wielsysteem met rupsbandjes is ook los verkrijgbaar, en kan op elke gangbare rollator worden gemonteerd. Het wielsysteem én de complete Attempto! rollator, die in Duitsland worden gefabriceerd, zijn in Nederland verkrijgbaar bij de zorgwinkels, thuiszorgorganisaties en andere rollatorleveranciers. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees meer:

Thuiszorg IJmond test rollators op veiligheid

Zorgverzekeraars willen hulpmiddelen regelen

Veel problemen bij het verkrijgen van hulpmiddelen

Verzekeraar gaat beslissen over vergoeding hulpmiddelen

4 REACTIES

  1. Rollator met rupsbanden rukt op?? Volgens mij is het nog niet eens algemeen verkrijgbaar. Daarbij gaat het helaas niet werken.
    Het voorste wiel van de rupsband moet nog steeds als eerste het hoogje op, op het moment dat dit gebeurd is gaat de rupsband zijn werk doen, die trekt dan de rest van de wielen over de hobbel. Maar aangezien het wieltje dan toch al op het hoogje gezet moet zijn, net als bij een gewone rollator, heeft dit geen nut meer.
    Wat wèl zou helpen: een veel groter voorwiel. Als de as verder van de grond is verwijderd wordt het VEUL makkelijker om dat ding over een hobbeltje te duwen. Het is niet voor niets dat tractoren van die grote wielen hebben! Dit is ook waarom een kinderwagen tègen de stoeprand op knalt en een fiets er overheen rijd.
    Dus dit is een volledig nutteloze oplossing. Sterker nog, het werkt averechts want volgens mij zie ik dat het voorste wieltje nog kleiner is dan de achterste. Als de hele rupsconstructie nou vast zou staan met alleen het achterste wiel op de grond en de voorste onder 45 graden in de lucht zou het wèl werken, dan komt het voorste wieltje namelijk altijd al boven het hoogje uit en kan de rupsband wel zijn werk doen.
    Het komt de wendbaarheid van de rollator ook niet ten goede, rupsbanden staan nou niet bekend om hun wendbaarheid. Tanks trekken de hele straat kapot als ze op de gewone weg een bochtje maken, vandaar dat ze ook onder geen beding zonder voorzorgsmaatregelen de openbare weg op mogen.
    Volgende keer graag wat kritischer en niet klakkeloos persberichten overnemen s.v.p.!

  2. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.