Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Motie Wilders over nationaliteit Veldhuijzen

De nieuwe staatssecretaris van VWS, Marlies Veldhuijzen van Zanten-Hyllner, is afgelopen weekend onderwerp geworden van een twist tussen de PVV en het minderheidskabinet van VVD en CDA. De kersverse bewindsvrouw heeft behalve de Nederlandse ook de Zweedse nationaliteit en dat is de PVV een doorn in het oog.
Motie Wilders over nationaliteit Veldhuijzen

PVV-leider Geert Wilders wil dat Veldhuijzen haar tweede nationaliteit opgeeft. Veldhuijzen, die sinds vorig weekeinde lid van het CDA is, werd in 1953 geboren in het Zweedse Göteborg. Volgens haar woordvoerder zijn de fractievoorzitter van het CDA en toenmalig formateur Mark Rutte geïnformeerd over de dubbele nationaliteit, maar stond die haar benoeming niet in de weg. Wilders zegt dat hij hierover niet is geïnformeerd. Hij heeft als gedoogpartner van het kabinet meegekeken naar de aan te stellen ministers en staatssecretarissen, maar had daarbij geen vetorecht.

Belangenverstrengeling

De PVV vindt dat bewindspersonen geen dubbele nationaliteit mogen hebben, omdat dat tot loyaliteitsproblemen en belangenverstrengeling kan leiden. In het Tweede Kamerdebat over de regeringsverklaring, dat in verband met het herfstreces op dinsdag 26 oktober begint, zal de PVV-leider een motie indienen waarin hij haar oproept haar Zweedse nationaliteit op te geven. Premier Rutte en staatssecretaris Veldhuijzen willen zich nog niet mengen in de discussie. Ze lieten weten het debat af te wachten.

Debat

Bij het vorige kabinet maakte Wilders een groot punt van de dubbele nationaliteit van de PvdA-staatssecretarissen Ahmed Aboutaleb en Nebahat Albayrak. In het debat in 2007 over de regeringsverklaring eiste Wilders hun aftreden, maar dat had volgens hem niets te maken met hun islamitische achtergrond. ,,Als de heer Aboutaleb een blonde kuif had gehad en een Zweeds paspoort, had ik nu precies hetzelfde gezegd’’, zei hij toen. Voor de VVD en het CDA is de dubbele nationaliteit van Veldhuijzen geen probleem. (ANP – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Marlies Veldhuijzen van Zanten staatssecretaris

Zorgvisie Nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws met de gratis Zorgvisie e-mailnieuwsbrief.

Gerelateerde tags

15 reacties

 • no-profile-image

  Carla

  @ Redactie;
  Reactie van Gavi Mensch is verdwenen, hoe kan dit?

 • no-profile-image

  B.Pulp

  "pvvsite heb ik geblokkerd"

  wow, en helpt dat nou een beetje?

  "Zorgvisie lijkt me sowieso niet de geschikte plaats voor pvv-propaganda"

  Het is ook minder dan u denkt geschikt voor 'linkse' praatjes. Maar wees gerust, er zijn vast één of twee mensen die na het lezen van uw reactie dachten: "Gavi is een goed Mensch".

 • no-profile-image

  Carla

  @ Gavi Mensch
  Ik krijg de link niet geopend.
  Als er op deze site een stuk over Wilders gaat, mag iedereen hierop reageren. Heeft dus niets met pvv-propaganda te maken.
  Wb uw reactie; geen mensen, geen geld etc. Er hoeft geen cent bij mbt de gezondheidszorg mi, zelfs geen mensen. De zuster gewoon weer de zuster laten zijn. Zo simpel dus.

 • no-profile-image

  @ Gavi Mensch
  Natuurlijk mag u zeggen wat u wilt, echter doe het dan op de inhoud.
  Niets schelden en tieren vanaf de zijlijn, maar kom met oplossingen.
  Kijk eens op www.pvv.nl en met name naar het stuk over de zorg. Tenslotte de vraag van u wie ik ben. Ik ben verpleegkundige en ruim 20 jaar werkzaam in de gezondheidszorg. Heb ik uw vraag zo voldoende beantwoord?

 • no-profile-image

  Carla

  r
  Wilders mag net als een ieder in ons land zijn mening verkondigen, nog wel gelukkig.
  Wilders heeft niets tegen de moslims, wel tegen de islam.
  Svp gebruik punten en komma's in uw verhaal.

 • no-profile-image

  Gavi Mensch

  En wie ben jij dan wel @Carla om mijn reactie als roeptoeteren te bestempelen? Zorgvisie gaat toch over de visie op Zorg, wie roeptoetert er nu? Ik lees Zorgvisie en reageer op een, wat mij betreft, niet ter zake doende artikel, met motivatie! En wat is jouw reactie op het artikel?

 • no-profile-image

  a

  nu marlies staats sicretaris is hoop ik van harte dat er niet bezuinigt wordt ik kan deze gewoon weg niet meer betalen het is al zo duur ben chronich ziek rolstoel afhankelijk help die mensen svp dank u. U mag van mij de paspoorten houden.

 • no-profile-image

  r

  carla carla ik vraag mij af van waar ben jij mee bezig wilders moet zijn grote mond houden en eigenlijk moet hij ophoepelen
  hij weet niet waar hij aan begint als hij tegen de moslims is die hij graag het land uit wil hebben dan kan helemaal niet dan moeten de nederlanders ook terug ben allen met hem eens die moslims die oproer maken dan is weg er mee zelfde geldt ook voor nederlanders.carla denk daar eens over na!

 • no-profile-image

  Carla

  Gavi Mensch
  Oef wat een frustratie allemaal.
  Niet alleen op items roeptoeteren, kijk ook eens op de inhoud.

 • no-profile-image

  Gavi Mensch

  Wat een larie allemaal, is dit stompzinnige geharrewar van een narcist nu het enige waar men zich druk over kan maken? Is er geen ander item om over te discussiëren? De Zorg en hoe het verder moet bijvoorbeeld? Want de gedoogdruiloor wil wel heeeeel veeeel mensen erbij, maar hoe die er moeten komen weet nog niemand. Eerst moeten we nog jaren opleiden, maar dan met een gedegen kennis-van-zaken opleidingssysteem en dan het volgende probleem: wie gaat al die handen aan het bed betalen? Of dacht er iemand dat verzorgenden en verpleegkundigen voor nog minder gingen werken? Zorgvisie, houdt uw blik (visie) op de Zorg en niet op zo'n gedoogjongen; dit is echt niet de moeite van het artikel waard en veel te veel aandacht voor zijn stuipjes.

 • no-profile-image

  Carla

  joke

  Zijn echtgenote zit niet in de tweede kamer, dus een loze opmerking van uw kant.

 • no-profile-image

  Carla

  jaap

  Hoezo is Wilders maf?

 • no-profile-image

  cees de ridder

  Is hetgeen de heer Rutte in 2007 gezegd heeft over de dubbele nationaliteit van mevr. Albayrak niet minstens zo interessant, toen hij haar opriep haar turkse nationaliteit op te geven?

 • no-profile-image

  joke

  Zijn echtgenote heeft 2 nationaliteiten. Zou hij haar terug willen sturen naar Hongarije?

 • no-profile-image

  jaap

  Heeft die maffe Wilders nou niks beters te doen?

Of registreer u om te kunnen reageren.