Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Aannamebeleid Flexicura, Axxicom en Tzorg onder vuur

Ex-medewerkers van thuiszorgorganisatie Amstelring in Haarlemmermeer worden in sollicitatiegesprekken bij de thuiszorgaanbieders die de aanbesteding hebben gewonnen, gevraagd klanten mee te nemen. Dat stelt SP-Kamerlid Renske Leijten in Kamervragen. Ook zouden medewerkers er sterk in loon op achteruitgaan bij de nieuwe aanbieders.
Aannamebeleid Flexicura, Axxicom en Tzorg onder vuur

In Haarlemmermeer staan vierhonderd thuiszorgmedewerkers op straat nadat Amstelring de aanbesteding in die gemeente verloor. De winnaars van de aanbesteding, Flexicura, Axxicom en Tzorg, willen de medewerkers best aannemen. Maar dan moeten ze wel al hun klanten meenemen en genoegen nemen met een lager loon. Leijten wil van staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten-Hyllner weten of deze gang van zaken geoorloofd is.

Meenemen van klanten

Volgens zorgmanager Mark van den Berg van Tzorg komt het meenemen van klanten inderdaad ter sprake op sollicitatiegesprekken, maar wordt daarover niets zwart op wit gezet. “Het is uiteindelijk de klant zelf die beslist waar zij terechtkomen. Daar hebben wij noch de medewerkers iets over te zeggen. Het is echter wel algemeen bekend dat thuiszorgklanten bij de medewerker willen blijven van wie ze al jaren zorg krijgen. Dus dat komt wel ter sprake. Maar uiteindelijk kunnen hierover geen harde afspraken gemaakt worden.”

Terug in loon

Van den Berg zegt verder dat sommige medewerkers inderdaad een stap terug doen met hun loon. “Het loon lag bij Amstelring erg hoog, allemaal schaal 15. Niet alle functies bij ons en bij de andere aanbieders zullen in die schaal zitten. Maar ze worden niet gedwongen te solliciteren.”

Verwachting

Tzorg heeft inmiddels 180 ex-Amstelring-medewerkers aangenomen. De verwachting is dat uiteindelijk in totaal zo’n tweehonderd thuiszorgmedewerkers van Amstelring bij Tzorg aan de slag kunnen, die per medewerker gemiddeld zo’n drie klanten meenemen. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Amstelring verliest aanbesteding en ontslaat 400 mensen
Axxicom Thuiszorg de Utrechtse thuiszorgmarkt op
'Boekhouders doen Wmo-aanbesteding'

Zorgvisie Nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws met de gratis Zorgvisie e-mailnieuwsbrief.

Gerelateerde tags

6 reacties

 • no-profile-image

  Guus

  Personeel moet arbeidsvoorwaarden houden bij uitbesteding
  22 oktober 2010 | Inkomen, Welzijn, Werk

  Activiteiten uitbesteden wordt mogelijk minder aantrekkelijk. Dat is het gevolg van een uitspraak van het Europees Hof van Justitie in een zaak die FNV Bondgenoten had aangespannen. Het Amsterdamse Hof had om nadere uitleg gevraagd over een Europese richtlijn bij overgang van onderneming.

  kijk ook op hun site www.bierkater.nl

 • no-profile-image

  Paul

  Het begint ook bij de politiek, de gemeente welteverstaan. Die accorderen aanbestedingen met z'on laag mogelijke prijs voor thuishulp A. Als je er nog enigzins iets aan wilt verdienen dan gebeurt het door lage beloning thuishulp A

 • no-profile-image

  rmswart@wanadoo.nl

  Axxicom en Tzorg handelen in strijd met de uitspraak van het Europese Hof van Justitie dd. 21 oktober jl. Het gaat om een identieke affaire tussen FNV (gemachtigde)enerzijds en Heineken/Albron anderzijds inzake de overname van personeel waabij Albron verplicht wordt de werknemers onder dezelfde
  arbeidsvoorwaarden over te nemen van Heineken (dus geen salarisverlaging).

 • no-profile-image

  Henk Berends

  Wij staan er bij en laten het allemaal gebeuren. Deze marktwerking is een verschrikking. Er wordt dan wel gepraat, dat de client centraal moet staan, maar dit blijven loze woorden als de handel in zorg nog steeds de leidraad is.
  Nederland kom in actie en laat de politiek weten hoe on-menselijk de zorg er aan toe is.

 • no-profile-image

  anita

  schaal 15 is een verschrikkelijk hoog salaris?
  kun je daar van leven en hoeveel uur moet je dan draaien?

 • no-profile-image

  olaf wijman

  gewoon de gevolgen van de marktwerking toch? "How low can you go?"

Of registreer u om te kunnen reageren.