Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

‘Jaarlijkse griepvaccin werkt slecht’

Het jaarlijkse griepvaccin tegen de wintergriep, dat 4 miljoen Nederlanders de afgelopen weken bij hun huisarts hebben gehaald, werkt slecht. RIVM-directeur Roel Couthino geeft dat toe in actualiteitenprogramma Zembla.
‘Jaarlijkse griepvaccin werkt slecht’

Couthino: “Je wilt het vaccin gebruiken voor mensen die oud en ongezond zijn. Maar juist bij die groep werkt het vaccin het minst.” Ook viroloog Ab Osterhaus zegt in het programma dat de werking van het griepvaccin in oude onderzoeken veel te positief is voorgesteld: “In het verleden is nogal wat onderzoek gedaan en dat onderzoek is te optimistisch uitgevallen, dat wil zeggen dat de te voorkomen aantallen sterfgevallen ten gevolge van vaccinatie te hoog werden ingeschat.”

Banden met farmaceutische industrie

Opmerkelijk is volgens Zembla dat griepdeskundigen die de Gezondheidsraad adviseren over het influenzavaccin ook banden hebben met de farmaceutische industrie. Griepdeskundigen weten al veel langer dat het griepvaccin niet goed werkt, maar dat heeft geen consequenties voor het griepbeleid gehad. Integendeel, het aantal mensen dat in aanmerking komt voor de griepprik werd juist op advies van de Gezondheidsraad uitgebreid. De leeftijdsgrens waarop Nederlanders een gratis griepvaccin halen, werd verlaagd van 65 naar 60 jaar. Nederland heeft met 4 miljoen griepvaccinaties per jaar, de hoogste vaccinatiegraad van Europa.

‘De overbodige griepprik’

De Zembla-aflevering ‘De overbodige griepprik’ is op zaterdag 20 november om 22.40 uur te zien is bij de VARA op Nederland 2 en daarna nog via Uitzending Gemist. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees ook:

Nederland verkoopt negentien miljoen griepvaccins
Griepvaccins onnodig verspild

Zorgvisie nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws met de gratis Zorgvisie e-mailnieuwsbrief.

11 reacties

 • no-profile-image

  nicolien bakker

  ik zeg al twintig jaar dat er altijd mensen ( lees; patienten en ouderen komen te overlijden na een griepprik. Maar ik heb niet genoeg gestudeerd blijkbaar.

 • no-profile-image

  William D. ( Bill ) Hermsen. Dordrecht.NL

  In het hele verhaal mis ik de onderbouwing van de Wetenschappers. Een jaar niet vaccineren en een jaar wel vaccineren , wat levert dat op aan de hand van sterftecijfers.
  Het verhaal van de belangenverstrengeling van de Industrie en Medici is bekend. Graag de onderbouwing aantonen !

 • no-profile-image

  Wim van der Pol

  Meewerken aan Zembla, banden met de industrie, verkeerde voorstelling van zaken: het wordt tijd dat we het publiek eens wat beter informeren, hoe het precies zit. Wat iedereen hoort te weten is, dat met de jaarlijkse griepprik de meeste mensen minder ziek worden.

 • no-profile-image

  Wim van der Pol

  Meewerken aan Zembla, banden met de industrie, verkeerde voorstelling van zaken: het wordt tijd dat we het publiek eens wat beter informeren, hoe het precies zit. Wat iedereen hoort te weten is, dat met de jaarlijkse griepprik de meeste mensen minder ziek worden.

 • no-profile-image

  Peter de Wit

  Het beleid bij het publiceren en lezingen wat werkt bij artsen is: verplicht vermelden van belangen (gelden voor scholing, scholing geven, congressen, onderzoeken). Treedt er dan bedrog op: je bent out. Zo zal dat hier ook moeten. Maar schandalig dat dit soort zaken nodig zijn. Overig is het zo dat onderzoeken met medicijnen uitgevoerd worden onder ídeale omstandigheden': mensen die weinig mankeren, die veel mankeren worden uitgesloten.

 • no-profile-image

  Ton Giesbergen

  Waarom hier niet op bezuinigen!
  Zijn de belangen te groot of zijn de mensen echt zo gevoelig geworden voor griep.

 • no-profile-image

  Ton Giesbergen

  Daar kan op bezuinigt worden!

 • no-profile-image

  ronald

  zo bedoelen we dus marktwerking;
  eerst voor het kapitaal dan het kapitaal etc en dan ergens de patient

 • no-profile-image

  ronald

  zo krijg je marktwerking voor het kapitaal ipv patient

 • no-profile-image

  ronald

  hufterig

Of registreer u om te kunnen reageren.