Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

‘Wildgroei aan poliklinieken alarmerend’

Mark van Dorresteijn
De Amsterdamse huisartsen vinden de wildgroei aan nieuwe poliklinieken alarmerend. Vaak gaat het om klinieken voor kwaaltjes die net zo goed door de huisarts behandeld kunnen worden. Dat meldt Het Parool.
‘Wildgroei aan poliklinieken alarmerend’

De poli’s in de ziekenhuizen maken de gezondheidszorg met hun specialistische hulp duurder dan nodig, vinden ze. De snotter-, mannen- en de osteoporose-poli, de niet-rokenpoli en de obesitaspoli zijn maar enkele voorbeelden.

Huisarts

Bart Meijman, voorzitter van de Huisartsen Kring Amsterdam, stelt in het dagblad dat iemand met een klacht het best naar de huisarts kan gaan. ”In 95 procent van de gevallen kun je het samen met de patiënt oplossen. Twijfelt de huisarts, of wil hij een second opinion, dan kan hij doorverwijzen.” Meijman vindt het bovendien een nadeel dat patiënten naar hun klachten worden ingedeeld. ”Vrijwel elke man krijgt met prostaatproblemen te maken en zeer veel vrouwen met osteoporose. Zet je een poli op voor zulke simpele dingen dan krijg je vanzelf hoge behandelkosten.”

Commercie

Het opzetten van poli’s rond een kwaal is volgens de huisartsen commercieel aantrekkelijk geworden vanwege de invoering van dbc’s. ”Zo staat er voor diagnose en behandeling van elke kwaal in het ziekenhuis een vastgesteld tarief. Werd een kind voorheen door de huisarts naar de KNO-arts verwezen voor het knippen van neusamandelen, nu duikt een medisch team op het kind wanneer alleen al sprake is van een terugkerende snotneus”, aldus Meijman.

‘Huisarts blijft poortwachter’

Marjolein Verstappen, voorzitter van de raad van bestuur bij zorgverzekeraar Agis, noemt het een opgaaf voor de zorgverkeraars om het bestaansrecht van veel poliklinieken goed te kunnen screenen. ”Voor ons blijft de huisarts de poortwachter voor de gezondheidszorg’, aldus Verstappen. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees ook:

OLVG start poli voor 80-plussers

Onnodige hoge kosten in de zorg door wildgroei poli’s

Week 21: Doelgroepenpoli

Zorgvisie nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws met de gratis Zorgvisie e-mailnieuwsbrief.

4 REACTIES

  1. De wildgroei aan poliklinieken is zeker zorgelijk en onduidelijk. Maar het probleem is tweeledig; de rol van de huisarts wijzigd langzamerhand naar een goede coordinatie. Daarnaast wordt er te weinig gedaan met de signalen uit de praktijk. Lees patienten klachten. Op het moment dat je versterking mee moet nemen om de huisarts voor je probleem te winnen is dat treurig. Dat de huisarts ‘kwaaltjes’ wel even behandeld is onzin. Strategieen zijn onduidelijk en medicijnen meer trial and error. Wat de patient zoekt bij complexere klachten is duidelijk samen op weg naar een mogelijke oplossing. Terwijl nu het gevoel overheerst nemen ze mij als patient serieus. Uit de reaktie van de huisarts krijg ik eerder het gevoel van angst voor concurrentie. Maar als de gemiddelde patient echt tevreden was met de huidige rol van de huisarts zou deze de extra moeite van een polikliniek niet nemen. De poortwachtersfunctie is er een die niet goed werkt en zelfs onwenselijk is. De werkmethode van de gemiddelde specialist is beter. En in de gemiddelde huisartsenpraktijk wordt helemaal niet behandeld. We’ll eindeloos gesproken totdat er duidelijke actie ondernomen wordt. Daarnaast komt de gemiddelde kennis van buitenaf en helaas niet op initiatief van de huisarts. Al met al scherpe kritiek; maar het beroep heeft een upgrade nodig.

  2. Lees alle reacties
  3. Mijn zus heeft ruim 6 weken met ernstige hartklachten gelopen,de huisarts stuurde haar 3x om bloed te prikken,pas toen haar man uit z,n dak ging na 5 weken,mocht ze n e cardioloog,die hartproblemen vast stelde en daar betaal je nou zoveel premie voor,m,n zus leeft gezond ,is heel mager en toch dit.

  4. Helaas heb ik al jaren de ervaring van een huisarts die niet luistert waardoor een blaasontsteking een abces in de laatste eileider blijkt te zijn en puberaal gedrag een dikke darm die het niet doet. Ik zou dus graag de mogelijkheid hebben om een second opinion bij een poli te kunnen vragen. Had me waarschijnlijk diverse antibioticakuren en een stiekeme afspraak met de kinderarts maar ook jaren tobben gescheeld waarbij ik niet via alternatieve wegen uiteindelijk een second opinion kon vragen bij de internist van het ziekenhuis omdat 1 van de alternatieve artsen een buikoverzichtsfoto liet maken.

  5. maar poliklinieken waar veel kennis is over 1 onderwerp werken veelal ook weer efficienter en effectiever dan een huisarts die een generalist is. eens dat ”de snotneus” gewoon bij de huisarts hoort. De patient centraal is ook dat de patient keuzes heeft waar door wie en hoe.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.