Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Ggz-markt slecht toegankelijk voor nieuwe aanbieders

Mark van Dorresteijn
De ggz-markt voor curatieve zorg is slecht toegankelijk voor nieuwe aanbieders. Ondanks de groeiende zorgvraag is het aantal toetreders beperkt. Dat concludeert de NZa in de eerste monitor Curatieve GGZ.
Ggz-markt slecht toegankelijk voor nieuwe aanbieders

De slechte toegankelijkheid wordt vooral veroorzaakt door de garantiebudgetten die zorgverzekeraars aan bestaande aanbieders geven. Voor nieuwe toetreders is het hierdoor lastig om een deel van het budget te krijgen. Ook marktconcentratie en benodigde investeringen in werkkapitaal spelen een rol. De concurrentie op de markt beperkt zich met name tot de ambulante zorg. Onder druk van de groeiende zorgvraag richten aanbieders van deze zorg zich op nieuwe patiëntengroepen en nieuwe zorgproducten.

Nulmeting curatieve ggz

Het is de eerste keer dat de NZa de markt voor de curatieve ggz in kaart heeft gebracht. De informatie uit deze monitor is een nulmeting en kan daarnaast worden gebruikt ter onderbouwing van het advies van de NZa over de introductie van een nieuwe manier van bekostigen in de ggz die voor alle zorgaanbieders geldt. Op dit moment wordt de ggz op twee manieren bekostigd, waardoor instellingen een dubbele administratie moeten bijhouden. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn)

Lees ook:

Ggz is bezorgd over vierde overgangsjaar

Top-10 bestuurderssalarissen: ggz aan kop

Overheveling ggz pakt ruim 1 miljard duurder uit

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

1 REACTIE

  1. Nederland is wat ggz betreft verdeeld in zorgstaatjes, massale ggz instellingen die een monopolie positie hebben en wie niet met hen is is tegen hen; het zorgbudget is matig, er gaat veel geld naar het enorme overkoepelende deel. Een ‘mini’aanbieder van specialistisch zorg komt daar nooit tussen. Veel expertise gaat verloren,er wordt ook bijna geen hulp van buitenaf ingehuurd. Als de zorg van ‘mini’ resultaat heeft, worden deze geintimideerd, maxi doet het zelf wel, zonder resultaatcontrole….. De nieuwe lijn in de GGZ, die van Forensische Psychiatrie, bekostigd door Justitie, brengt weergeld in het laadje, Er zijn bij de directe zorgverleners (gegronde) twijfels over het curatieve deel, geen expertise en weinig interesse van de instellingen voor het eindresultaat. Verandering is onmogelijk, zij zijn de maxi’s. Nieuwe aanbieders hebben met hun expertise het nakijken. En de patienten. Ach, die leveren geld op.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.