Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

‘Nederlandse ggz is Europees kampioen bedden’

De intramurale geestelijke gezondheidszorg in de care is kostbaar en inefficiënt. “We zijn Europees kampioen bedden”, zegt Roel Verheul, hoogleraar en zorgbestuurder, in een interview met Zorgvisie dat in het juninummer verschijnt.
‘Nederlandse ggz is Europees kampioen bedden’

De vier à vijf miljard euro die omgaat in de ggz wordt niet optimaal besteed, vindt Verheul, hoogleraar persoonlijkheidsstoornissen aan de Universiteit van Amsterdam en bestuurder van het Psychotherapeutisch Centrum De Viersprong in Halsteren. “Er gaat maar 100 miljoen euro naar bewezen effectieve psychotherapieën. Het is niet uit te leggen dat er zo veel geld gaat naar intramurale zorg in de care. Patiënten worden er alleen maar opgenomen, zodat ze de maatschappij niet meer tot last zijn, maar ze krijgen nauwelijks behandeling. We zijn Europees
kampioen bedden. Dat is kostbaar en inefficiënt.”

Nieuwe behandelingen ontwikkelen

Verheul stelt dat er veel geld te besparen valt in de ggz door nieuwe curatieve behandelingen te ontwikkelen voor doelgroepen die tot nu toe vooral intramuraal worden behandeld. De Viersprong doet dat voor mensen met persoonlijkheidsstoornissen. Vanuit heel Nederland komen patiënten naar de Brabantse instelling voor de Multi Systeem Therapie (MST), een therapie die zich niet primair richt op individuele patiënten, maar ook op de belangrijkste mensen in hun omgeving. De Viersprong wil MST over heel Nederland uitrollen. Voor circa 30.000 euro kunnen andere ggz-instellingen een MST-licentie kopen, waarmee ze een omzet van circa zes ton kunnen realiseren. (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees ook:

Psychiaters willen van de indicatiestelling in ggz af
Ggz laat dure declaraties liggen

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Goed idee, maar wel weer lekker commercieel, licentie kopen en omzet realiseren.....
    Het kampioen-zijn in ggz bedden is niet zo moeilijk, als je bedenkt dat in veel ( voornamelijk zuidelijke) landen helemaal nog geen psychiatrische instellingen zijn, daar is het of de Paaz of de familie, of alleen privéklinieken en dus voor het gros van de mensen onbetaalbaar!
    Het ontwikkelen van nieuwe behandelingsmethodes had eigenlijk gemoeten van de gelden die beschikbaar zijn voor (wetenschappelijk)onderzoek. M.i. worden er veel te veel onderzoeken gedaan naar de effecten van slechte behandelingen. Niet erg innoverend. En de hoeveelheid aanvragen (&grants) voor onzin-onderzoeken, die alleen maar leuk zijn voor de promovendi, kunnen ook wel wat zorgvuldiger bekeken worden. Het is nu zo dat veel onderzoeken zo de kast in gaan en van geen enkel nut zijn in de praktijk.

Of registreer u om te kunnen reageren.