Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Rechter schorst voorzitter raad van toezicht Sherpa

De Ondernemingskamer in Amsterdam heeft Jan van Leijenhorst, voorzitter van de raad van toezicht van Sherpa, geschorst. De Ondernemingskamer heeft in zijn uitspraak van 20 mei ook een onderzoek bevolen naar het beleid en de gang van zaken van gehandicapteninstelling Sherpa te Baarn in de periode september 2009 tot heden. Wie de onderzoeker wordt, is nog niet bekend.
Rechter schorst voorzitter raad van toezicht Sherpa

De nieuwe voorzitter van de raad van toezicht wordt Ruud Cornelissen – oud-voorzitter van de raad van het toezicht van het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis in Amsterdam. Deze krijgt in de besluitvorming door de raad van toezicht een beslissende stem.

Uitspraak

De Ondernemingskamer overweegt in zijn uitspraak dat de verhoudingen binnen Sherpa in ernstige mate zijn verstoord en dat er geen of nagenoeg geen vertrouwen meer is bij de medezeggenschapsraden in de raad van toezicht. Er zijn gegronde redenen om aan een juist beleid te twijfelen. De Ondernemingskamer concludeert verder dat van gezonde verhoudingen binnen Sherpa al geruime tijd geen sprake meer is en dat een herstel daarvan niet in het verschiet ligt. Het doel van de Ondernemingskamer is juist om een herstel van gezonde verhoudingen mogelijk te maken. Een van de taken van de nieuw te benoemen voorzitter van de raad van toezicht is dan ook om te bezien of de huidige samenstelling van het bestuur van Sherpa gehandhaafd dient te blijven of dat wijzigingen dienen te worden aangebracht. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

De volledige uitspraak van de Ondernemingskamer
Advocaten OR: 'Toezichthouder Sherpa overtrad regels medezeggenschap
Cliëntenraad daagt Sherpa voor de rechter
Brand bij Sherpa waarschijnlijk aangestoken

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Gerelateerde tags

Eén reactie

  • no-profile-image

    stupy

    Ik vraag me überhaupt af of raden van toezicht nog iets anders doen dan enkele keren per jaar lekker dineren. Ik heb er in onze instelling nog nooit iemand van op de werkvloer gezien terwijl de klachten toch legio zijn!

Of registreer u om te kunnen reageren.