Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Tweede Kamer past Wmo aan

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Een Kamermeerderheid heeft donderdag 20 mei ingestemd met drie voorstellen van Tweede Kamerlid Agnes Kant (SP) om de Wmo aan te passen. Belangrijkste wijziging is het schrappen van de aanbestedingsplicht uit de Wmo.
Tweede Kamer past Wmo aan

Met de wetswijziging krijgen gemeenten de vrijheid om zelf te bepalen of ze huishoudelijke hulp aanbesteden of niet. In de oorspronkelijke wettekst was niet duidelijk of gemeenten de plicht hadden aan te besteden. Het ministerie van VWS heeft vanaf de invoering van de Wmo verkondigd dat aanbesteden moest vanwege Europese aanbestedingsrichtlijnen. Huishoudelijke hulp zou grotendeels schoonmaakwerk inhouden en daarom een zogeheten 2A-dienst zijn, waarvoor een strikt aanbestedingsregime geldt. Die lezing werd onlangs nog eens bevestigd door een dienst van de Europese Commissie.

Geen aanbestedingsplicht meer

Vanaf de invoering van de Wmo is deze interpretatie echter betwist. Aanbestedingsdeskundigen stelden dat huishoudelijke hulp geen schoonmaakdienst is, maar huishoudelijke zorg binnen de thuiszorg. Dan is het een 2B-dienst is en daarvoor geldt geen aanbestedingsplicht. Deze interpretatie wordt nu vastgelegd in de Wmo. Dat biedt gemeenten de ruimte om te bepalen of ze gaan aanbesteden.

Bodem in Wmo-tarieven

Met het tweede wetsvoorstel komt er een bodem in de tarieven voor huishoudelijke zorg. Gemeenten moeten de tarieven voor huishoudelijke hulp vaststellen. Zo wordt voorkomen dat thuiszorginstellingen door felle prijsconcurrentie huishoudelijke hulp onder de kostprijs moeten leveren. De SP wilde de Wmo-tarieven in de wet koppelen aan functieschaal 15, maar dat ging de PvdA een stap te ver. Dat zou er in de praktijk op neer komen dat gemeenten weliswaar de Wmo-tarieven vaststellen, maar dat de hoogte landelijk wordt bepaald.

Oormerken Wmo-geld

De derde wetswijziging oormerkt het geld dat gemeenten voor uitvoering van de Wmo krijgen. Ze kunnen dit dan niet meer aan andere zaken besteden. Amsterdam heeft bijvoorbeeld zes miljoen euro Wmo-geld in de Noord-Zuid lijn gestopt.

Wmo in Eerste Kamer

Voordat de Wmo echt wordt aangepast, moet de Eerste Kamer de voorstellen nog behandelen. Dat zal op zijn vroegst na het zomerreces in september zijn.

Ook Brussel versoepelt aanbestedingsplicht

Met de wijziging van de Wmo sluit de Kamer aan bij ontwikkelingen in Europa. Ook Brussel gaat de Europese aanbestedingsplicht versoepelen. Het Europees Parlement heeft dinsdag 18 mei ingestemd met het zogeheten Ruehle-rapport dat de aanbestedingsplicht wil versoepelen. Het parlement wil dat de Europese Commissie nationale en lokale overheden meer vrijheden biedt om af te wijken van de Europese aanbestedingsplicht. (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees ook:

Kamer wil aanbestedingsplicht uit wmo

Brussel en Wmo

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.