Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Onvrede bestuurssalaris Admiraal De Ruyterziekenhuis

Als de toezichthouders van het Admiraal De Ruyterziekenhuis (ADRZ) niet met een bevredigende verklaring komen over de hoge salarissen van de directie, eist de gemeente Goes mogelijk de lening van twee miljoen euro terug. Dat meldt het regionale dagblad PZC vandaag.
Onvrede bestuurssalaris Admiraal De Ruyterziekenhuis

Goes heeft vorig jaar twee miljoen euro beschikbaar gesteld voor het in financiële moeilijkheden verkerende ziekenhuis. Als voorwaarde daarbij stelde de gemeente dat de salarissen van de directie niet boven de salarisnorm uit zouden komen die zorgbestuurders onderling hebben afgesproken. Die is 190.000 euro, met alleen in uitzonderlijke gevallen de mogelijkheid om uit te lopen naar bijna 250.000 euro. De twee leden van de raad van bestuur - Pieter Vierhout en Bert Vos - kostten het ziekenhuis vorig jaar respectievelijk 384.000 en 367.000 euro.

Interimperiode

De directie krijgt dit jaar in elk geval een lager salaris, zegt Willemien van Montfrans, voorzitter van de raad van toezicht, in PZC. "Vorig jaar ging het om een interimperiode; dat valt altijd duurder uit. Maar de salarissen waren hoog, dat klopt. De nieuwe raad van toezicht, die in februari is aangetreden, heeft de jaarrekening over 2009 moeten vaststellen, maar we hebben nu nieuwe contracten afgesloten. En dat zal er anders uitzien. Hoe hoog het salaris nu is? Daar doe ik geen uitspraken over, maar het valt binnen de norm." Ook ziekenhuiswoordvoerder Jaap Nelemans wil in het dagblad niet zeggen hoeveel Vierhout en Vos nu verdienen. Die bedragen staan overigens volgend jaar wel in het jaarverslag, dat openbaar is.

Salaris terugstorten

Van Montfrans wil ook niet zeggen of de bestuurders een deel van het salaris over 2009 terug willen storten. De gemeente Goes heeft in een brief gevraagd of het ziekenhuis daartoe bereid is. "Als we reageren, doen we dat naar Goes", zegt Van Montfrans in het dagblad.

Emile Roemer

Emile Roemer, lijsttrekker van de SP, zei vrijdagochtend tijdens een interview op de PZC-redactie dat hij de ziekenhuisfusie waaruit ADRZ is ontstaan, wil terugdraaien. "Het is een kwestie van vandaag beslissen, morgen doen”, aldus Roemer. Roemer was ook kritisch over de hoge salarissen van de directie van de ziekenhuizen. "Van die berichten ben ik verschrikkelijk geschrokken." (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

GroenLinks hekelt salaris Zeeuws ziekenhuisbestuur
B en W Zierikzee: 'Kwaliteit Admiraal De Ruyter is goed'
Toezicht Admiraal De Ruyter is compleet
Zeeuwse ziekenhuizen heten 'Admiraal De Ruyter'

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

7 reacties

 • no-profile-image

  ZIJ NEMEN NERGENS MEER GENOEGEN MEE DE GROTE KOPSTUKKEN MOETEN OOK EN WILLEN MEER EN MEER GELD ZIEN WANT ANDERS WILLEN ZIJ NIKS MEER DOE DAN WORDEN DE LAAGST VERDIENSTEN MAAR GEPAKT EN KOMEN JUIS IN DE SCHULD!!! MAAR DAT GEEFT NIET ALS ZIJ SCHULDEN MAAKT MAARRRR DAN WORDEN BIJ HUN ALLES AFGEPAKT VAN WEGE DE SCHULD?

 • no-profile-image

  helemaal goed dat vergeten zij en dat mag wel van dat die advokaten heel veel verdienen daar hoor je niks over die verhaal boven mij daar ben ik het volkomen helemaal mee eens laten die mensen ook eens bezuinigen oeps daar mag men niks over zeggen maar laten hen ook maar wat in leveren het is gewoon weg te gek voor woorden toch mensen.

 • no-profile-image

  Ach mensen, hou toch op met zeiken. Een bestuurder heeft verantwoordelijkheden en werkt meer dan gemiddeld. Laat die man toch tonnen verdienen. Dat gun ik hem en daar draagt hij ook zijn verantwoordelijkheden voor.
  Een advocaat verdient nog altijd 350-500 euro per uur, toch goed voor zo'n half miljoen per jaar. Dat mag wel?
  Mensen die hebben geleerd, verantwoordelijkheden hebben en een topfunctie bekleden zouden veel en veel meer moeten verdienen dan nu het geval is!

 • no-profile-image

  William D.(Bill) Hermsen.Dordrecht.NL

  Wat is de rol van de Raad van Toezicht in deze ? Hebben zij zitten slapen ? Wat is de rol van de Clientenraad en de Ondernemingsraad . Zij hebben een toetsende/ controlerende rol , en initiatief recht om dit soort zaken aan de orde te stellen.De Politiek loopt te vaak achter de feiten aan , maar nu was er toch iemand die de rol van " Klokkenluider " aan de klok trekt. Wat is het vervolg en het resultaat ?

 • no-profile-image

  Jan S.

  Voordat we (jaloerse) verf of modder gooien stel ik voor dat in dit soort discussies appels met appels worden vergeleken. Het bedrag van een interim manager in dit soort discussies betreft vaak de omzet. Daar zit BTW in, sociale lasten/werkgeverspremies, pensioen, bureaukosten, reiskosten en dergelijke. Een deel daarvan is salaris. Alleen dat bedrag mag worden vergeleken. In de salarisvergelijking van alle medewerkers worden deze kosten, die er zeker voor iedereen zijn, ook nooit meegenomen. Een gemiddelde medewerker kost 2 x zoveel als hij verdiend. Dan zeggen we ook niet dat een verpleegkundige 3 x modaal verdiend, toch? Stel dat in deze situatie ook sprake zou zijn van omzet ipv salaris, dan zouden de bestuurders een bruto salaris van +/- 180.000-200.000,= hebben. Zeker niet slecht of iets om medelijden mee te hebben, maar maakt de vergelijking wel realistischer.

 • no-profile-image

  Emy

  Weten we nog dat we verf gingen gooien naar mensen met een bontjas aan? Wat dachten jullie van die mercedessen en BMW's van bestuurders? Dit soort mensen moet zich gaan schamen voor hun zelfverrijking over de ruggen van zwakken en zieken, en op kosten van de gemeenschap. Geen goed woord voor over, wel een busje verf.

 • no-profile-image

  Nico Stokman

  Het is meer dan schandalig dat leden van raden van bestuur van Zorginstellingen en niet alleen van
  Zorginstellingen dergelijke bedragen resp. Euro384.000,- en
  Euro 367.000,- "in hun zak kunnen en durven te steken", zeker als overal bezuinigd moet worden. Ook al zijn deze bedragen door eerder gemaakte afspraken tot stand gekomen blijft het onacceptabel. Gemeente Goes stelt
  Euro 2 miljoen beschikbaar voor
  het in financiele problemen geraakte ziekenhuis en een groot gedeelte komt dan direct
  bij twee personen terecht. We worden de laatste jaren herhaaldelijk met dergelijke "transacties" geconfronteerd. Wanneer grijpt de overheid nu eens echt in ?

Of registreer u om te kunnen reageren.