Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

‘Zorg om overcapaciteit in kankercentra is ongegrond’

Eindredacteur
Directeuren van bestaande kankercentra in Noord-Brabant en Limburg zijn bang voor overcapaciteit en kwaliteitsverlies door de komst van het commerciële kankerziekenhuis Hansa Oncology Clinics (HOC) in Boxmeer. “Onzin”, meent Lex de Lange, initiatiefnemer van HOC. “Er is een enorme aanwas van patiënten op komst door de vergrijzing en de kwaliteit is al niet verbluffend.”
‘Zorg om overcapaciteit in kankercentra is ongegrond’

Directeuren van kankercentra in Nijmegen, Maastricht en Tilburg geven in de Volkskrant blijk van hun vrees dat de komst van het nieuwe centrum zal zorgen voor een verlies van kwaliteit en een tekort aan personeel. “Als er al voldoende personeel beschikbaar zou zijn, kan dat wegens een tekort aan patiënten onvoldoende ervaring opdoen.”

Marktwerking

“Ik ben niet zo onder de indruk van de aantijgingen”, laat De Lange weten. “De marktwerking zorgt ervoor dat bestaande partijen zich bedreigd voelen. Ze zijn blijkbaar drukker met de concurrentiestrijd dan met de zorg voor patiënten. We opereren overigens niet alleen in het zuidoosten van het land, maar in heel Nederland.” Ook over de personele bezetting heeft De Lange nagedacht. “We zijn bezig ons eigen personeel op te leiden, dat hadden de huidige centra zelf ook kunnen doen.”

Vergunning is niet voor niets

Afgelopen week ontving HOC de vergunning voor de bouw van zes tot acht bunkers in Boxmeer waar patiënten bestraald kunnen worden. De directeuren noemen het onbegrijpelijk dat de minister toestemming gaf voor de bouw van het nieuwe ziekenhuis en willen dat hij alsnog de vergunning intrekt. De Lange wil daar niets van weten: “Klink heeft ons niet voor niets deze vergunning gegeven. Het ministerie van VWS is echt niet over een nacht ijs gegaan. Op dit moment is er een enorm tekort aan kwalitatieve kankercentra. Dat tekort willen wij bestrijden. Natuurlijk zullen we ons moeten bewijzen en daar werken wij heel hard aan. Rond september of oktober start de bouw. En wij gaan de beste zorg leveren voor alle patiënten die nu in de kou staan.” (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn / Twitter)

Lees ook:

‘Zorg om overcapaciteit kankercentra is ongegrond’

Commercieel kankercentrum voedt vrees voor ‘beddenstrijd’

St. Radboud bouwt kankerkliniek in Boxmeer

Lex de Lange: ‘Ziekenhuizen worden boos op ons’

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

3 REACTIES

  1. Als men bang is voor kwaliteitsverlies, dan zou ik de bestaande kankercentra uitnodigen om deze in termen van outcome ( en niet op proces of structuur)inzichtelijk te maken dan kan deze daadwerkelijk geobjectiveerd worden en bekeken worden op kwaliteitsverlies.

  2. Lees alle reacties
  3. Alles overziende heeft Nederland de luxe van een investeerder met durf, de prachtige provincie Limburg met compassie en een enkele werkzoekende. Daarnaast zijn er in Maastricht een Universiteit en UMC die verder kijken dan de eerste jaren. Ook is er nog wel een enkel ziekenhuisbed over. Dit alles gevoegd bij een goede Europese logistiek en een krachtige Duitse motor maakt dit gebied mijns inziens zeer aantrekkelijk voor een oncologisch ziekenhuis. Daarbij is Boxmeer niet geheel MRSA vrij.
    En fin ik wens u allen een mooie zonnige week.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.