Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Klink weigert Wob-verzoek

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Minister Klink van VWS blijft weigeren Tubantia, RTV Oost en RTL inzage te geven in het inspectiedossier over de affaire Jansen Steur.
Klink weigert Wob-verzoek

Klink had eerder geweigerd, maar daar maakten de media bezwaar tegen. Een externe hoorcommissie zag toen wel mogelijkheden om in elk geval een deel van de stukken openbaar te maken.

Affaire-Jansen Steur

De Twentse oud-neuroloog Jansen Steur heeft jarenlang verkeerde diagnoses gesteld. Zo zei hij regelmatig dat mensen nog maar kort te leven hadden, terwijl dat totaal niet aan de orde was. Hij schreef verkeerde medicijnen voor en had zelf een medicijnverslaving. Daarvoor stal hij receptpapier bij collega’s zodat hij zichzelf grote hoeveelheden kalmerende middelen kon voorschrijven. De neuroloog werd in 2004 door het Medisch Spectrum Twente op non-actief gezet wegens ernstig disfunctioneren. De man ging daarna weer in Duitsland als arts aan de slag. In 2009 sloegen gedupeerde Nederlandse patiënten alarm.

Rol inspectie

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) deed geen aangifte en maakte er ook geen tuchtzaak van. Evenmin als de toenmalige directie van het MST. De IGZ werkte mee aan een stil vertrek en gaf de arts later toestemming om weer in Duitsland te gaan werken. De IGZ hield daarna haar eigen rol tegen het licht en meende dat er geen grote fouten waren gemaakt. Om dat te toetsen deden Tubantia en RTL een beroep op de Wet Openbaarheid Bestuur (WOB) en vroegen het dossier van dit interne onderzoek op. De onafhankelijke commissie-Hoekstra heeft echter intussen ook de IGZ onderzocht. Diens oordeel over de inspectie is kritisch. De IGZ heeft die conclusies onderschreven. Het ministerie van Justitie wil de oud-neuroloog gaan vervolgen. (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees ook:

‘IGZ te laat in actie’

Al 25 slachtoffers neuroloog hebben schadevergoeding

Twentse neuroloog toont berouw

Neuroloog vervolgd voor mishandeling

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

1 REACTIE

  1. Mijn mening: John Kleijn
    Ja nu wordt het een duidelijk verhaal. Als dit wordt geweigerd dan weten we waar we aan toe zijn in dit land. Geen recht naar slachtoffers en nabestaanden. Dan weten we dat gewoon. En ook dat de overheid niet voor zijn burgers die schade ondervinden staat. Alles komt in zicht. Ook het afdekken van de politiek naar deze schadeveroorzakers. Maar ook de rechtbank is een grote belangrijke speler die nu in zicht komen.

    Want dit verhaal en veel andere verhalen kloppen niet. De IGZ en deze onafhankelijke commissie heeft wel niet onderzocht en veel niet genoemd! Er is hier heel veel aan de hand en geeft een goede weergave op welke wijze deze verantwoordelijken in deze beroepsgroep omgaan met bewijs en dossiers! Ik maak dit zelf momenteel mee met mijn eigen zaak mbt Dimitri. Meer dan schandalig deze werkwijze en gedrag!

    We gaan dit goed volgen want een WOB zal duidelijkheid geven over de rol van iedereen en hier zal heel Nederland van zijn stoel vallen op welke wijze het recht wordt onthouden naar slachtoffers van deze beroepsgroep !

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.