Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

De Friesland: Concentreer specialismen

Mark van Dorresteijn
Zorgverzekeraar De Friesland stuurt aan op concentratie in de Friese ziekenhuizen. "We kunnen niet alles op alle plaatsen blijven doen”, zegt bestuursvoorzitter Diana Monissen.
De Friesland: Concentreer specialismen

Zorgverzekeraar De Friesland vindt dat Friese ziekenhuizen niet alle specialismen kunnen behouden, blijkt uit een artikel in het Zorgvisie-magazine dat deze week verschijnt. De Friesland wil meepraten over de toekomst van ziekenhuis De Sionsberg in Dokkum, vertelt bestuursvoorzitter Diana Monissen. Zij gaat binnenkort praten met de Inspectie voor de Gezondheidszorg over het ziekenhuis in Dokkum, naar aanleiding van een onderzoek. “Het gesprek zal onder meer gaan over spoedzorg en verloskunde. Het ligt heel gevoelig, maar ik hoop dat wij op basis van gegevens in het overleg verder kunnen komen.”

Concentratie

Bestuursvoorzitter Christian Krappel van De Sionsberg stelt dat nog geen sprake is van een gesprek. “We hadden samen met De Friesland besloten de onderzoeksresultaten niet te gebruiken, omdat ze niet klopten. Het rapport staat in de kast en we doen er dus niets mee.” Volgens Monissen heeft De Sionsberg eenzijdig het rapport in de kast gezet. “Wij willen het ziekenhuis niet van de kaart vegen, maar we kunnen niet alles op alle plaatsen blijven doen.”

Maatschappelijke taak

De Friesland ziet het als zijn “maatschappelijke taak” de doelmatigheid in de regio te vergroten. De zorgverzekeraar komt binnenkort met een strategisch zorginkoopplan waarin het onderscheid maakt naar verschillende soorten partnerschap. De meest intensieve samenwerking is met strategische partners, een trapje lager staat faciliterend partnerschap en daaronder standaardpartnerschap. Ten slotte zijn er aanbieders waarbij De Friesland bepaalde zorg niet inkoopt. Monissen: “Wij hebben afspraken gemaakt over bariatrische chirurgie met het MCL (Medisch Centrum Leeuwarden, red.). Dat vonden Dokkum en Drachten niet leuk, zij wilden ook die ingrepen doen. Maar het MCL heeft er een heel zorgproject omheen gezet, waaronder goede nazorg. Dat is de reden waarom wij voor het MCL kozen.” (Zorgvisie – Carina van Aartsen)

Lees ook:

Zorgverzekeraar De Friesland zet in op kostenverlaging

‘Concentreer complexe kankeroperaties’

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

4 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Je zal als barende maar net niet meer in de buurt van een van de geselecteerde centra wonen en met spoed richting OK moeten ivm uitgezakte navelstreng, solutio placentae oid…
    Fijn die centralisatie, voor de verzekeraars ja, voor de patient allerminst. Maar ja, die heeft toch niks in te brengen. Belangrijkste is dat die maar betaalt.

  3. Niet de eerste keer dat mevrouw Monissen onderzoeksrapporten gebruikt die niet kloppen. Als inwoner van Damwoude en cliënt bij het ziekenhuis in Dokkum lijkt mij dat de bestuurder van het ziekenhuis gaat over het ziekenhuisbeleid en de toekomst ervan en niet Monissen. Mijn zwager werkt overigens bij De Friesland en men heeft er heimwee naar de vorige bestuurder. Dat zegt al genoeg.

  4. Voor de Friese bevolking en in feite ook de ziekenhuizen hoop ik dat De Friesland het verschil ziet tussen echt specialistische zorg en die zorg waarvan je mag verwachten dat deze in nagenoeg alle ziekenhuizen kan maar ook moet plaatsvinden omdat het in beginsel weinig uitmaakt in welk ziekenhuis het wordt uitgevoerd.
    De kwaliteitsnormen van de verschillende wetenschappelijke verenigingen zijn maatgevend voor het al dan niet doorgaan met het leveren van zorg binnen een ziekenhuis. Wanneer De Friesland dat zou willen hanteren krijg je niet allerlei prietpraat dat iedereen weer flink van straat, lees: van het echte werk, gaat houden.
    Ik zou haast zeggen, ‘schoenmaker, houd je bij je leest’. Anders krijg je veel discussies die weinig tot niets opleveren. Om vele redenen is het onmogelijk dan wel niet wenselijk om alles binnen enkele ziekenhuizen te concentreren.
    Onderhandel over het tarief en dan merkt je wel of er iemand gaan afvallen!
    Wanneer de bestuursvoorzitter van De Friesland haar plannetjes wil doorzetten zou de voorzitter van de NZa toch bijna vragen haast te maken met de discussie over het nut van zorgverzekeraars. Hoewel, dit soort ‘proefballonnetjes’ kan helpen bij een versnelling van de meningsvorming.
    De ziekenhuizen in Friesland zouden bijna nog gaan terugverlangen naar de vorige bestuurders:)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.