Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Patiëntenkoepels voeren onderlinge strijd om cliëntnotitie

Mark van Dorresteijn
De vijf patiëntenkoepels en platforms liggen met elkaar overhoop. Het Landelijk Platform GGz (LPGGz) en Platform VG (verstandelijk gehandicapten) zijn teleurgesteld en verwijten de NPCF en CG-raad eigenmachtig optreden bij het opstellen van de notitie over de positie van de cliënt en cliëntenbeweging. Dat meldt Psy.nl
Patiëntenkoepels voeren onderlinge strijd om cliëntnotitie

Het ministerie van VWS probeert al lange tijd om de vijf patiëntenkoepels (NPCF, CG-raad, Landelijk Platform GGZ, Platform VG en CSO) op basis van gelijkwaardigheid onder een noemer te brengen. Vooruitlopend op de evaluatie van de Subsidieregeling PGO (patiënten, gehandicapten en ouderen), dit najaar, had minister Klink de koepels gevraagd met een gezamenlijke visie te komen op de positie van cliënten en ouderen. In juli bleek echter dat de partijen het niet met elkaar eens konden worden.

Niet genoeg betrokken

Het LPGGz en Platform VG schrijven in een brief aan demissionair minister Klink dat zij niet genoeg betrokken zijn bij het opstellen van deze visie. Op eigen houtje hadden de NPCF (Nederlandse Patiënten en Consumenten Federatie) en de CG-raad (chronisch zieken en gehandicapten) de regie op zich genomen van een gezamenlijke notitie, zonder die af te stemmen met de andere drie organisaties. De werkwijze van de twee organisaties wordt door de schrijvers als onacceptabel en schofferend beschouwd. Ook stelden ze dat de NPCF en de CG-raad de gelijkwaardigheid van de vijf koepels ‘klaarblijkelijk alleen met de mond belijden’.

Vertrouwen

Dat blijkt ook uit de slechte bestuurlijke samenwerking tussen de koepels, volgens de brief. “Reeds maanden lang is het echter niet meer mogelijk gebleken bestuurlijk overleg te plegen met de CG-raad en NPCF; afspraken werden eenzijdig door de twee koepels afgezegd. Dit ondanks de afspraak begin maart om samenwerkingsgesprekken te gaan voeren, een vaste bestuurlijke overlegstructuur te starten en een samenwerkingsgroeiproces de ruimte te geven teneinde te komen tot een sterke positie van de cliënt. Mede gelet hierop hebben wij er geen vertrouwen in als het NPCF en de CG-Raad het voortouw nemen”. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees meer:

Brief LPGGZ en VG-raad (PDF)

Wijziging Subsidieregeling PGO

Lees ook:

NPCF: ‘Patiënten krijgen vaak tegenstrijdige adviezen’

Cliënten: ‘Schaf AWBZ-begeleiding niet af’

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

2 REACTIES

  1. Als fysiotherapeut heb ik bij mijn collega’s jaren moeten verdedigen dat patiëntenorganisaties belangrijk zijn in het proces van de zorg. Collegae medici hebben niet allemaal zo’n hoge pet op van deze belangengroepen voor patiënten categorieën. Voor elk orgaan is wel een organisatie. Zelf heb ik zo’n 25 jaar sturing gegeven aan een patiëntengroep, mensen met een amputatie. De laatste jaren heeft het mij wel verbaasd dat organisaties zo ongelofelijk langs elkaar heen kunnen werken. Dat werd nog eens pijnlijk duidelijk toen ik in het kader van een hulpmiddelen onderzoek onder 370 patiëntenorganisaties deed. Een groot deel van deze organisaties zit in een flatgebouw aan de chirchillaan 11 in Utrecht. Ondanks dat je bijna bij elkaar op schoot zit is het kennelijk toch nog lastig om goed samen te werken.

  2. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.