Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties7

‘Bestuurder houdt te weinig rekening met toekomst’

Mark van Dorresteijn
De huidige zorgbestuurders, vooral die in de langdurige zorg, beseffen onvoldoende dat de sector in de toekomst te maken krijgt met een toenemende vraag en dalend personeelsaanbod. Dat stelt de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg in een adviesrapport dat zij vandaag uitbrengt.
'Bestuurder houdt te weinig rekening met toekomst'

Volgens CBS-cijfers stijgt het aantal 65-plussers in Nederland van 2,4 miljoen in 2008 naar 3,7 miljoen in 2025. In 2040 loopt het aantal zelfs op tot 4,5 miljoen. Daarnaast krimpt de potentiële beroepsbevolking vanaf 2019. Rond 2040 zal 26 procent van de beroepsbevolking 65+ zijn. Op dit moment is dat nog 14 procent. De problemen zullen vooral in de ouderenzorg opspelen omdat deze sector geen positief imago heeft.

Samenwerken en ondernemen

De raad adviseert bestuurders en managers om in te zetten op arbeidsinnovatie met meer samenwerking en ondernemerschap in de zorg. De RVZ geeft aan dat zij af wil van projectsubsidies die leiden tot specifieke oplossingen. Dat geld kan beter ingezet worden om zorg op afstand in te voeren en zelfmanagement te stimuleren bij meerdere zorgorganisaties. Cliënten kunnen daardoor langer zelfstandig thuis wonen. De financiering voor de thuiszorg moet voor een goede werking wel veranderen. Momenteel worden ondernemers gestraft als zij efficiënter werken omdat alleen de gewerkte uren gedeclareerd kunnen worden.

Intramurale Buurtzorg

Ziekenhuizen doen al veel aan procesverbetering. Verkorting van ligduur, verandering van inzet personeel, minder overhead en minder administratieve lasten zijn daar voorbeelden van. Van procesverbeteringen in de verzorgings- en verpleeghuizen zijn slechts weinig gevallen bekend, stelt de RVZ. In de thuiszorg blijkt het Buurtzorg-concept te leiden tot meer kwaliteit door minder personeel. De oplossingsgerichte zorg is daar verantwoordelijk voor. De onderzoekers adviseren daarom om de Buurtzorg-filosofie te integreren in de intramurale zorg in verzorgings- en verpleeghuizen.

Personeel laten meedenken

Tot slot moet er meer gebruik gemaakt worden van innovatieve ideeën van het personeel. Zij staan dicht bij de zorg en hebben vaak goede ideeën die eenvoudig in het zorgproces geïntegreerd kunnen worden. Verder loont het om personeel en managers vaker op een vernieuwende manier op te leiden. Opleidingen moeten eveneens veranderen. De lesprogramma’s zijn volgens de RVZ nog niet flexibel en vernieuwend genoeg. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

RVZ-rapport en VVT-uitgave

Bekijk het RVZ-rapport: Ruimte voor arbeidsbesparende innovaties in de zorg (PDF)

In het rapport komen de volgende arbeidsbesparende innovaties aan bod: Zelfmanagement, zorg op afstand, domotica, robotica, e-mental health, productvernieuwing, procesverbetering en buurtzorg. Bekijk ook de speciale editie over arbeidsbesparende innovaties in de zorg voor medewerkers in thuiszorg, verpleeg- en verzorgingshuizen.

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

7 REACTIES

  1. @ Annemiek, Mijn RvT zou zeer verrast zijn wanneer ik voorstel om de kosten van zorg nu wezenlijk te verhogen zodat wij op de lange termijn (meer dan 5 jaar van nu) efficienter met ons personeel kunnen omgaan. Daar zijn twee redenen voor: 1. wij hebben nu al een te laag eigen vermogen om de verwachte toename in concurrentie het hoofd te kunnen bieden (net als alle andere zorgaanbieders die ik ken); 2. het is zeer onduidelijk of investeringen nu enig rendement later voor de organisatie zullen hebben. Ik verwacht dat wij veel leergeld zullen moeten betalen voor het ontwikkelen van procedures die we later heel gemakkelijk en vrijwel kostenloos van anderen kunnen overnemen. Of laat ik het anders zeggen, ik hoop dat alle andere zorgaanbieders het met u eens zijn. Dan willen wij tzt de nieuwe kennis graag voor niets overnemen. In de tussentijd zijn onze kosten lager en kunnen wij beter concurreren. Of zouden die andere zorgondernemers misschien een zelfde strategie hebben…

  2. Lees alle reacties
  3. Bestuurders staan voor de taak om de strategische koers van hun organisatie te bepalen. Dat is een verantwoordelijkheid die verder gaat dan alleen lekken dichten in het hier en nu. Het gaat ook om verkennen van de toekomst, en de koers toekomstgericht maken. Het signaal dat de RVZ in 2006 gaf over de arbeidsmarkt was al een oproep om alle maatregelen te nemen hoe onorthodox ook. STG/Health Management Forum heeft op grond hiervan in onze netwerken van bestuurders, high potentials en pionierende ict verpleegkundigen de inzet van arbeidsbesparende technologie steeds weer geagendeerd. Het is geen zaak van afwachten meer.

  4. Bestuurders zijn niet verantwoordelijk voor het voorkomen van personeelstekorten. Investeren in lange termijn oplossingen is taak van VWS. Als elke bestuurder zou proberen het werkproces minder arbeidsintensief te maken dan wordt de zorg nu minder efficient. Er is immers een reden waarom ze het nu niet doen. Pas als de arbeidstekorten er eenmaal zijn, wordt het oplossen ervan een verantwoordelijkheid van de bestuurders, ongeacht hoezeer VWS dat misschien anders zou willen zien.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.