Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

CIZ splitst Wmo-activiteiten af

Het Centrum indicatiestelling zorg (CIZ) heeft per 1 januari 2011 de Wmo-activiteiten afgesplitst. De divisie Maatschappelijke Ondersteuning van het CIZ gaat als zelfstandige stichting verder onder de naam ‘de MO-zaak’. Bestuurder van de stichting wordt Harry Woldendorp.
CIZ splitst Wmo-activiteiten af

Aanleiding voor de afsplitsing was de wens van de overheid om de publieke en private taken van het CIZ te scheiden. Manja te Velde, woordvoerder MO-zaak, legt uit dat het Ministerie van VWS de wens had om de geldstromen te splitsen.

Splitsing

“Het is ook vooral een juridische splitsing. Binnen het CIZ waren we al langer een zelfstandige divisie”, stelt Te Velde. “We blijven ook gewoon samenwerken met het CIZ. Hierdoor blijft het mogelijk om indicatie-aanvragen van mensen die zowel op de Wmo als op de AWBZ een beroep doen, efficiënt af te handelen.” De MO-zaak denkt met de verzelfstandiging sneller te kunnen inspelen op veranderingen in de markt voor zorg en welzijn. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Foto

 • Harry Woldendorp

  Harry Woldendorp

Gerelateerde tags

8 reacties

 • no-profile-image

  pieter

  Hoogmoed komt voor de val.
  Ha, ha, ha!

 • no-profile-image

  Aleida

  MO-zaak is gewoon de commerciele tak van CIZ. Logisch dat VWS geen vermenging met de publieke zaak (AWBZ) wil. In 2008 vertelde iemand van de Raad van bestuur dat ze vanaf 2009 volgens de berekeningen winst gingen maken op MO. Het viel zeker tegen, want in 2009 leden ze verlies (jaarverslag) en in 2010 heette het ineens een stichting zonder winstoogmerk. Na een forse personeelskrimp (met opvallend veel belangstelling voor een vrijwillige vertrekregeling), een efficiency-slag (was zeker nodig)en verlaging van de prijzen (om maar vooral marktleider te blijven) is het schip nu te water gegaan. Ben benieuwd of dhr. Woldendorp aan het eind van het jaar nog zo vrolijk kijkt.

 • no-profile-image

  a.jacques

  wat een ramp!!!!! de indicatie weer terug leggen bij de huisarts en de wijkverpleegkundigen.

  Ook deze stichting krijgt weer met de nodige management lagen te maken. Is mij ook uit te leggen wat publiek en privaat is aan de WMO en AWBZ

  Is mij ook uit te leggen wat de meerwaarde is van deze splitsing?????

 • no-profile-image

  mimi

  Al deze kosten gaan eerst van het beschikbare budget af.Hoe zou het toch komen dat de kosten steeds hoger worden?

 • no-profile-image

  Ronald

  gelukkig blijft dhr woldendorp erbij lachen. waarom zou ie eigenlijk lachen! er valt vlgs mij niks te lachen.zou ie denken dat wij ook lachen?
  vlgs mij is 1 jan een dag dat iedereen elkaar een gelukkig nieuwjaar wenst.toch!?

 • no-profile-image

  wilhelmien looymans

  nee toch, mijn advies opheffen deze nieuwe organisatie MO Zaak en de indicatie terugleggen in de lijn bij de verpleegkundigen en huisarts!

 • no-profile-image

  t. wiersma

  Weer helemaal terug naar af,
  een heel groot indicatieorgaan opgebouwd om 1 loket, om het daarna weer delen weer af te bouwen; bezind eer ge begint.

 • no-profile-image

  tjark reininga

  hoera, weer een loket erbij voor mensen die dringend op zoek zijn naar zorg. en straks komen er natuurlijk vragen waarom mensen van dit kastje naar die muur gestuurd worden en daarbij tussen wal en schip vallen. terwijl het belang van de zorgafhankelijken en een effectieve toewijzing van zorg juist gediend zijn met zo min mogelijk loketten en instanties. maar de mini-ster kan zeggen dat dit niet haar verantwoordelijkheid is maar die van de betrokken indicatie- en zorginstellingen.

Of registreer u om te kunnen reageren.