Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

GGZ Delfland en PerspeKtief trekken fusieaanvraag in

De ggz-instellingen GGZ Delfland en PerspeKtief hebben hun aanvraag voor een vergunning voor een fusie ingetrokken. De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) was van plan de fusie volgende week te verbieden, daarop besloten de partijen zelf de fusieaanvraag in te trekken.
GGZ Delfland en PerspeKtief trekken fusieaanvraag in

Volgens de autoriteit zou bij een fusie de concurrentie beperkt worden en daarmee ook de keuzemogelijkheden voor cliënten. De instellingen hebben vervolgens voorstellen bij de NMa ingediend, maar deze hebben de NMa er niet van overtuigd dat de concurrentieproblemen hierdoor zouden worden weggenomen. De NMa keurde na een eerste onderzoek begin 2010 de fusie ook al af. Nu de fusie-aanvraag door GGZ Delfland en PerspeKtief zelf wordt ingetrokken, lijkt de fusie definitief van de baan.

Concurrentie

GGZ Delfland betreurt de zienswijze van de NMa. “Wij hebben aangegeven dat wij werken in een veel grotere regio dan alleen Delft en omgeving. Wij werken ook in de regio’s Den Haag, Oostland en Nieuwe Waterweg Noord. In dit verzorgingsgebied is voldoende concurrentie aanwezig, waardoor cliënten genoeg keuzemogelijkheden zouden hebben”, stelt de organisatie. “Op verzoek van de NMa hebben wij gezocht naar een manier om de genoemde bezwaren weg te nemen. Toch bleef de NMa bij haar standpunt om onze vergunningsaanvraag negatief te beoordelen.” Vervolgens is door beide raden van bestuur besloten de aanvraag in te trekken.

Ketenzorg

De belangrijkste reden voor de fusie was dat beide partijen op deze manier de ketenzorg in de regio wilden verbeteren. "Vanuit het perspectief van de cliënt zou de fusie dus zeker een toegevoegde waarde hebben. Het blokkeren van de fusie door de NMa staat volgens ons dan ook op gespannen voet met het door de overheid voorgestane beleid van efficiënte ketenzorg." De organisaties laten tot slot weten dat het besluit om de vergunningsaanvraag in te trekken geen gevolgen heeft voor de samenwerking tussen onze organisaties. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees ook:

NMa keurt fusie GGZ Delfland en Stichting PerspeKtief af
Klink: Maar één psychiater GGZ Delfland weg
Onderzoek: geen fraude bij GGZ Delfland

Zorgvisie nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws met de gratis Zorgvisie e-mailnieuwsbrief.

3 reacties

 • no-profile-image

  Peter 'sGravenmade

  Ik neem aan dat Perspektief er nu voor kiest GGZ Delfland strafregterlek te laten vervolgen nu blijkt dat ze door hun voor tonnen opgelicht worden.

 • no-profile-image

  Peter de Wit

  Met de motivering van het NMA kunnen de meeste fusies weer beeindigd worden. Een collega werkt in de regio Arnhem-Nijmegen en daar wordt actief 'Persona', een fusie van de Pompekliniek en bijbehorende poliklinieken, de riagg's en de ziekenhuizen in dat gebied (binnen Arnhem en Nijmegen waren APZ en riagg al gefuseerd), concurenten daar: 0,0

 • no-profile-image

  h.j.linzel

  De vraag is hoe Wmo raden en clientenraden hierop reageren. Tot op heden wordt aan hen niets gevraagd. Het wordt tijd dat de burgewr zich laat horen.

Of registreer u om te kunnen reageren.