Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

‘NMa moet soepeler optreden’

De Nederlandse Mededingingsautoriteit moet minder streng optreden in krimpregio’s. Ook moet er een instrument komen waarmee ziekenhuizen die willen samenwerken hun plannen vooraf kunnen laten toetsen. Daarmee lopen ze minder risico dat de NMa hun afspraken achteraf verbiedt.
‘NMa moet soepeler optreden’

Dit stelt de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg in het rapport ‘’Medisch specialistische zorg in 20/20’ dat vandaag is uitgebracht.

Kwaliteit

Ziekenhuizen zijn al bezig met het opzetten van samenwerkingsverbanden en het verdelen van behandelingen. Dat is goed voor de kwaliteit, vindt de RVZ. Maar het gaat allemaal nog te aarzelend en daar moet heel snel verandering in komen, zegt RVZ-voorzitter Rien Meijerink: “De kwaliteitsverschillen tussen ziekenhuizen zijn nog veel te groot, dat is onaanvaardbaar.”

Ziekenhuizen en samenwerken

Een van de redenen waarom het concentreren van behandelingen in bepaalde ziekenhuizen en het maken van onderlinge afspraken zo langzaam gaat, is de NMa. Meijerink: “Ziekenhuizen aarzelen, want de kans is groot dat de NMa de samenwerking achteraf afwijst.” Omdat samenwerking tussen zorgaanbieders meer dan ooit noodzakelijk wordt voor de kwaliteit van zorg, zal de NMa minder streng moeten optreden. Voor samenwerking moet niet gelden ‘nee, tenzij’ maar ‘ja, mits’.

NMa en NZa samen

De RVZ pleit ook voor een extra instrument waarmee beoogde samenwerkingspartners hun plannen vooraf kunnen laten toetsen. Zo wordt het risico beperkt. Die toetsing zou de NZa heel goed kunnen uitvoeren, zegt Meijerink. De RVZ adviseert om vast te leggen dat de NMa in beginsel het oordeel van de NZa volgt. Ook is noodzakelijk dat de NMa de ‘geografische markt’ waarop ziekenhuizen zich begeven op dezelfde manier afbakent als de NZa. Nu is dat niet zo en kan de NZa moeilijk overweg met een markt die is bepaald op grond van mededingingsaspecten.

Krimpregio’s

In krimpregio’s als Oost-Groningen. Zeeland en Zuid-Limburg, zou de NMa soepeler moeten optreden. De politiek zou moeten overwegen om hier de mededingingsprincipes helemaal te laten varen, omdat er te weinig zorgaanbod is. Kwaliteit moet het leidende uitgangspunt zijn.
Ook zou de overheid in dunbevolkte gebieden meer financiële invloed moeten toestaan van zorgverzekeraars, zegt de RVZ. Er moeten dus uitzonderingen mogelijk zijn op het huidige algehele verbod op fusies tussen zorginstellingen en zorgverzekeraars. (Zorgvisie –Carina van Aartsen)

Lees ook:

RVZ wil aantal SEH’s ‘halveren’
NMa wil fusie revalidatiecentra nader onderzoeken
NMa en NZa: samenwerken mag als patiënt er beter van wordt

3 reacties

 • no-profile-image

  huubke

  hoe moet je dit uitleggen, eerst moet een bestuurder,zorgverlener,verZekeraar het zo bond maken, dat uiteindelijk nadat iemand goed wakker geschud (NMA?)is eindelijk eens stappen onderneemt

 • no-profile-image

  pietersen

  Soepelerer is toch de overtreffende trap van soepeler, rekbaarder kun je het niet maken:)

 • no-profile-image

  janssen

  deze regeling is alleen voor toepassing naar de grote zorgverzekeraars!
  HOE REKBAAR IS HET GEWETEN????

Of registreer u om te kunnen reageren.