Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

UMC Utrecht en Antoni van Leeuwenhoek gaan samenwerken

Mark van Dorresteijn
Het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis in Amsterdam en het kankercentrum van het UMC Utrecht gaan vergaand samenwerken. Ze tekenen daartoe maandag een intentieverklaring. Woordvoerders van beide instellingen bevestigden zaterdag een bericht hierover in NRC Handelsblad.
UMC Utrecht en Antoni van Leeuwenhoek gaan samenwerken

Beide ziekenhuizen worden eigenaar van het huidige ziekenhuis in Amsterdam en van een nog te bouwen centrum op het terrein van het academisch ziekenhuis in Utrecht. De woordvoerders willen nog niet van een fusie spreken. De personele gevolgen worden komend jaar uitgewerkt. Er is een groeiambitie, dus ontslagen zijn niet aan de orde.

Samenwerking

De samenwerking sluit aan bij de gedachte van het ministerie van VWS dat zorg zich moet concentreren. Hoe meer operaties in een bepaald specialisme, hoe meer vaardigheid. Het is de bedoeling dat in beide kankercentra alle diagnoses en behandelingen op het gebied van kanker worden uitgevoerd. “De combinatie wil een groot centrum worden voor veelvoorkomende kankers als borstkanker. Daarnaast willen we excelleren waar het de behandeling van zeldzame kankervormen betreft.”

Kankercentrum

De woordvoerder van het Antoni van Leeuwenhoek zegt dat alle kankerpatiënten met meer ingewikkelde aandoeningen in een kankercentrum terecht moeten kunnen in plaats van een algemeen ziekenhuis. “En daar past dit in.” De Amsterdamse instelling werkt ook al samen met ziekenhuizen in Hoofddorp en Lelystad. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees ook:

‘Kankerzorg wordt groot probleem’

Specialisten boos vanwege schrappen vergoeding kankermedicijn

Zorgmanager en Talent van het Jaar 2012

De inschrijving voor de verkiezing van Zorgmanager en Zorgvisie Grow/Work Talent van het Jaar 2012 is gestart. Meer informatie en aanmelden

2 REACTIES

  1. Dit is een verkeerde voorstelling van zaken, Rob. Er wordt nu momenteel gebruik gemaakt van apparatuur in het UMC Utrecht dat op geen enkele andere plaats in Nederland gebruikt wordt. Dus een geconcentreerd kankercentrum bewerkstelligt extra dat deze vormen van nieuwe apparatuur en nieuwe mogelijkheden voor een breder publiek beschikbaar worden.

  2. Lees alle reacties
  3. Zit Nederland er nu op te wachten op een extra kankercentrum erbij. Dit na de opening van het kankercentrum van de VU. Het lijkt mij meer op het verspillen van geld wat beter gebruikt kan worden in de bestaande centra dan voor nieuwbouw te gebruiken met een stortvloed van nieuwe apparatuur die elders ook reeds gebruikt wordt.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.