Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

SOS-arts moet tekst over ‘huisarts’ van site verwijderen

Een aankondiging op de website van de SOS-arts is op aanwijzen van minister Edith Schippers van VWS verwijderd. Het gaat om de uitlating: ‘de huisarts komt weer bij u thuis, als u het wilt.’
SOS-arts moet tekst over ‘huisarts’ van site verwijderen

PvdA-Kamerlid Attje Kuiken heeft schriftelijk vragen gesteld over misleidende voorlichting door SOS-arts. “Mag een basisarts of een arts met een andere specialisatie de titel huisarts voeren? Zo nee, welke mogelijke sanctie staat er op het onterecht voeren van deze titel en wie is belast met de handhaving?” De minister antwoordt dat de SOS-arts onder een nieuwe beleidsregel van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) valt. Onder deze beleidsregel mag iemand zich alleen huisarts noemen als hij of zij staat ingeschreven in het register van de Huisarts en Verpleeghuisarts Registratie Commissie (HVRC). Schippers: “Ik constateer derhalve dat de aankondiging op de website van SOS-arts niet correct is. Daarover is al contact geweest met de organisatie van SOS-arts. Zij hebben toegezegd de tekst op de website aan te passen.”

Bezwaar SOS-arts

Initiatiefnemer Arnold Verhoeven van SOS-arts reageert: “Wij mogen onze dienst volgens een beleidsregel van de NZa inderdaad geen huisartsenzorg noemen. Daartegen hebben we overigens bezwaar aangetekend bij de NZa omdat wij van mening zijn dat die beperking in de beleidsregel niet aan een eerdere uitspraak van het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) gehoor geeft, maar alleen bedoeld is om het old boys network van de ‘verliezers’ nog een beetje te helpen. De NZa heeft immers altijd haar oren laten hangen naar de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV). Ze hebben slim gejongleerd met de uitspraak van het CBb en dus gaan we opnieuw kijken wat de rechter daarvan vindt.” (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees ook:

NZa geeft groen licht voor SOS-arts
SOS-arts zoekt samenwerking met eerstelijn
Rechter fluit NZa terug over SOS-arts

11 reacties

 • no-profile-image

  Desmond

  Beste Henk,
  Hoeveel zorgverleners betalen zorg voor de NL bevolking uit eigen zak?
  Ik raad u aan het volgende te lezen:


  http://www.vphuisartsen.nl/Brieven-en-artikelen-financiele-randvoorwaarden/I.-De-praktijkkosten-van-de-huisarts.html

 • no-profile-image

  Henk

  Dat is een vreemde gedactenkronkel die zich van de huisartsen meester heeft gemaakt. In ieder tarief zitten onkosten verwerkt, ook als er alleen sprake is van betaling van verrichting. De huisartsenfinanciering gaat uit van vergaande professionaliteit van de huisartsen, zodat ze niet alleen kijken naar die paar euro die een visite opbrengt. Kennelijk is dat een nogal optimistisch uitgangspunt.

 • no-profile-image

  Desmond

  Ik zal het nog maar eens herhalen: het abonnement zou een ONKOSTENvergoeding moeten zijn ( overigens volstrekt niet adequaat want het dekt de onkosten absoluut niet) . U weet wel: hypotheek van het pand, personeel, apparatuur. In het abonnement zit NIETS wat te maken heeft met "productie" zoals visites. Money driven? Ik vind het al razend knap dat er überhaupt visites gereden worden, want bedrijfsmatig is het pure zelfmoord.

 • no-profile-image

  henk

  Nederlandse huisartsen behoren tot de best gehonoreerde huisartsen van Europa. Ze komen niet, omdat ze zich dat kunnen veroorloven. In een land als België verdient een huisarts minder dan de helft en laten ze zich een visite echt niet ontgaan. Ik zal niet zeggen wat een beter systeem is, maar dat gezeur over die lage tarieven, waarbij de vaste vergoeding voor het gemak wordt vergeten, begint toch te vervelen. Of je moet concluderen dat huisartsen toch behoorlijk money driven zijn.

 • no-profile-image

  Katrien

  @Desmond, u vergeet hierbij wel het vaste bedrag per verzekerde dat de huisarts jaarlijks ontvang. Dit is ongeacht of de verzekerde wel of geen zorg nodig heeft. Hieop zijn de tarieven ook gebaseerd.

 • no-profile-image

  Desmond

  @Julia, dat bedoel ik. De NzA beslist: 13 Euro voor de huisarts, en ze laat SOS artsen vrij.
  Voor 70 Euro per visite wil ik ook wel mooi weer spelen.
  Wat was Edith trouwens blij he? Met al die vrolijke ballonnetjes , bij de start van SOS artsen.....

 • no-profile-image

  Julia

  @Desmond, de NZa heeft het tarief voor de SOS-arts niet vastgesteld, die prijs hebben ze zelf zo in de markt gezet in overleg met Stad Holland

 • no-profile-image

  Desmond

  @Maarten:ik denk dat het belangrijk is om ook de kijken naar de randvoorwaarden waaronder de huisarts ( de echte dan) moet werken. Het is algemeen bekend dat de vergoeding voor visites rijden volstrekt ontoereikend is om rond te komen. Een visite levert de HA 13,67 Euro op. Het kost de HA gemiddeld 1 uur per visite. In dat uur kan je minstens 6 consulten doen a 9 Euro per consult. Ergo: de HA gaat helemaal failliet als hij veel visites doet. En dat is meestal niet in het belang van de patiënt.
  Overigens krijgt SOS dokters 67 Euro tot 100 Euro per visite.
  Misschien dat mevrouw Schippers een en ander nog eens kan uitleggen; ik snap het allemaal niet meer.

 • no-profile-image

  Maarten

  @ Sjoerd. Ik hoop dat je gelijk hebt, maar ik denk het niet. Nederlandse huisartsen gaan alleen op visite als het echt niet anders kan, en zelfs dan nog soms niet. Dat betekent dat hondsberoerde mensen nog vaak naar de huisarts moeten reizen. Ook moet je in de binnensteden soms dagen wachten voordat je terecht kunt. Tja, dan ontstaat er wel een markt voor deze dienst. Maar als de gewone huisarts het goed doet, dan zou die markt er niet moeten zijn.

 • no-profile-image

  Sjoerd

  zo'n SOS organisatie sterft toch een broertje dood. Als de mens merkt wat voor belabberde service er geleverd wordt wil toch niemand hiervoor betalen?

 • no-profile-image

  Maarten

  Een beetje ruzie maken via de pers is natuurlijk een prima strategie om aan naamsbekendheid te werken. Toch is dit waarschijnlijk de verkeerde ruzie. Mensen verwachten van een SOS-arts eigenlijk wel de kwaliteiten van een huisarts. Zo zijn de boutique artsen in de VS ook gewoon gespecialiseerd. Het was beter geweest als SOS had gesuggereerd levens te redden of ten minste wezenlijk gezondheidsverlies te voorkomen. Dat had de LHV dan moeten bestrijden omdat dat een aanval was op de kwaliteit van de huisarts. Dat zou een veel positievere manier zijn om aan naamsbekendheid te komen.

Of registreer u om te kunnen reageren.