Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Huisarts maakt zelden fouten

Nederlandse huisartsen maken zelden grote fouten. Bij slechts 7 op de 1000 contacten tussen patiënt en huisarts is sprake van een incident met nadelige gevolgen voor de patiënt.
Huisarts maakt zelden fouten

Dat blijkt uit onderzoek van Sander Gaal, dat hij in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid uitvoerde. Volgende week promoveert hij hierop aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.

Incidenten

Gaal onderzocht hoe vaak incidenten in de huisartspraktijk voorkomen. Daarvoor bekeek hij de dossiers van 1000 patiënten die in 2009 en 2010 een huisarts bezochten. Gemiddeld had een patiënt zeven of acht keer contact.

Missers

Meestal betreft het kleine fouten als het vergeten om een patiënt terug te bellen of patiënten terug laten komen om bloed te prikken. Uit tuchtzaken blijkt dat ook bij huisartsen ernstige incidenten kunnen voorkomen, zoals het te laat doorverwijzen naar het ziekenhuis. Die fouten worden bij zeven van de 8400 contactmomenten gemaakt. De missers komen vooral voor bij patiënten die vaker dan elf keer in de onderzoeksperiode een bezoek brachten aan de huisarts.

Ontdekken ziektes

Huisartsen doen het daarmee beter dan bijvoorbeeld medisch specialisten. Toch moeten huisartsen volgens Gaal blijven opletten. “De essentie is het ontdekken van ernstige ziektes. Daar moet de focus liggen als het om het voorkomen van fouten gaat en daarom is het belangrijk om een ‘open mind’ te houden voor verbeteringen.” (Zorgvisie - Annelies Vermeulen)

Lees ook:

‘Farmacie blijft huisartsen beïnvloeden’
Weinig kleine kwalen in de huisartsenpraktijk
‘Huisarts moet grotere rol spelen bij kanker’

Annelies Vermeulen

Gerelateerde tags

5 reacties

 • no-profile-image

  criet

  vanuit de rode pluche zijn ze gewend te regeren

 • no-profile-image

  huubke

  ik dacht dat die plaats toebedacht was aan de HEER

 • no-profile-image

  Marjan

  De huisarts van mij heeft een hekel aan patiënten, hij behandeld het liefst zo min mogelijk. Dus kan hij ook niet veel fout doen.

 • no-profile-image

  Mitrasing, huisarts

  Met het huidigen beleid van Schippers en VWS zal het er niet beter van worden en dan is Schippers al weer gepromoveerd naar een bestuurlijke functie.

 • no-profile-image

  Joline

  Dan moet ik snel naar een andere huisarts want die van mij maakt eens per vier contacten een fout.

Of registreer u om te kunnen reageren.