Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties7

Pijn vaak niet behandeld in verpleeghuizen

Annelies Vermeulen
Een kwart van de bewoners van verpleeg- en verzorgingshuizen met pijn wordt daar niet voor behandeld. Dat blijkt uit onderzoek van verpleegkundig pijnspecialist Anneke Boerlage. Zij promoveerde op 16 december op dit onderwerp aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.
Pijn vaak niet behandeld in verpleeghuizen

Boerlage onderzocht de pijn van 157 bewoners van verzorgingshuizen en 233 verpleeghuisbewoners. Dat waren vooral 80-plussers. Bijna 70 procent van hen had pijn op het moment van ondervraging of in de week ervoor. Bij vrijwel alle ouderen was de pijn chronisch.

Pijn

Bijna een op de vier bewoners had pijn die niet werd behandeld. De onderbehandeling is volgens haar te wijten aan gebrek aan aandacht, maar ook omdat ouderen hun pijn niet melden. Bovendien speelt mee dat de senioren niet nog meer medicatie willen slikken of vinden dat pijn nu eenmaal bij ouderdom hoort.

Verbeteren

Boerlage benadrukt dat pijn goed kan worden gemeten bij kwetsbare ouderen. “Er valt nog veel te verbeteren aan pijn meten en pijn bestrijden in de zorg”, zegt Boerlage. (Zorgvisie – Annelies Vermeulen)

Lees ook:

Lachen werkt als pijnstiller en verhoogt pijngrens

Pocketcomputer verhelpt onverklaarde buikpijn

‘Artsen onderschatten gevaren pijnstillers’

7 REACTIES

  1. Mijn waarneming is, nadat ik mijn moeder volgde van thuiszorg, alemeen ziekenhuis, rotzorgcentrum en verpleeghuis dat ONVERSCHILLIGHEID EN SCHIJNHEILIGHEID grootste boosdoeners zijn.
    Niets met “opleiding” van doen of “drukte”, ja vooral druk met zichzelf en de hunnen.
    Jawel ook UITZONDERINGEN echter UITZONDERINGEN.
    Nightingales in schaapskleren.
    Dat was 17 jaar geleden dus ook al.
    En uiteraard de “beloning” is beneden alle peil, tenminste als men echt die zorg zou bieden die ment -zegt- te bieden.
    Wel miljarden voor de kinderopvang van mama muts die wel beetje wil werken vanwege alle overige privileges. O dan kan de kwaliteit niet hoog genoeg zijn …

  2. Lees alle reacties
  3. Kan Anneke Boerlage ook regelen dat ik word gepromoveerd. Ik weet dat namelijk allang. Als ze haar onderzoek nog meer rendement wil geven dan haar eigen promotie en denkt aan die uitzichtloze oudjes (die haar studie en onderzoek hebben betaald !!) dan moet ze eens een rapport schrijven naar het NZA en de IGZ over haar troosteloze bevindingen in verpleeg en verzorgingstehuizen en vragen of de NZA en IGZ ONAANGEKONDIGD en ANONIEM vragen gaan stellen aan personeel, patienten en vooral familieleden van patienten in die verpleeg en verzorgingstehuizen. ANONIEM omdat verpleging, patienten en zelfs familie vaak door hun enorme afhankelijkheid niks durven zeggen (dat weten NZA en IGZ niet eens; het is veel te veel werk en te moeilijk om zich daar in te verdiepen; ik heb dan ook mijn twijfels bij deze promotie.
    EN ONAANGEKONDIGD: dan staat de koffie wel niet klaar, want dat vindt de NZA en IGZ veel belangrijker dan het welzijn van die oudjes, die zorgen voor hun riante salaris

  4. De ‘slechte’ kwaliteit van de zorg in Nederland verbaasd me niets meer. Hoeveel gevallen hebben we al niet gehoord het afgelopen jaar waar onze wenkbrauwen van gingen fronsen. En dan hebben we het nog niet over de miljoenen euros die rvc’s, besturen en managers opstreken. Marktwering is een vies woord in de zorg. Maar als iemand anders een betere oplossing heeft?! Mijn hond wordt beter behandeld in een particulier clinic in Amsterdam!! Gezond 2012 toegewenst. Want als je ziek bent?! Maar niet getreurd. Zins volgend jaar is verplicht in de ziekenfonds opgenomen dat je in Belgie behandeld mag worden. Dus op naar onze Zuiderburen. Het ziet er meestal niet uit. Maar de zorg is TOP!! En snel!!

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.