Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Wet Marktordening door Eerste Kamer

De Eerste Kamer heeft vorige week ingestemd met de Wet Marktordening Gezondheidszorg. Daarmee is ook het kortingsinstrument dat minister Schippers van Volksgezondheid wil inzetten als ziekenhuizen overproduceren een feit.
Wet Marktordening door Eerste Kamer

Er is veel kritiek op het zogeheten macro beheersingsinstrument, met name op het feit dat alle ziekenhuizen een korting over zich heen krijgen als er sprake is van overproductie en niet alleen die instellingen die daarvoor verantwoordelijk zijn. De Eerste Kamer is weliswaar akkoord met inzetten van het huidige instrument over 2012, maar verwacht wel van de minister dat zij ondertussen zoekt naar een beter alternatief. GroenLinks-Eerste Kamerlid Ruard Ganzevoort laat weten dat de Kamer dan ook op korte termijn verheldering verwacht van minister Schippers over de voorzetting van een kortingsinstrument in 2013. Ook zal de minister nader ingaan op de vraag van Ganzevoort ‘Moet alles wat er kan?’. Desalniettemin heeft de Eerste Kamer al wel ingestemd met het wetsvoorstel. Ganzevoort: “Wij wilden de minister nu niet te veel voor de voeten lopen.” (Zorgvisie - Carina van Aartsen)

Lees ook:

Schippers wil kortingsinstrument mogelijk langer gebruiken
Meer eigen betalingen nodig volgens Schippers
Edith Schippers komt huisartsen tegemoet

Annelies Vermeulen

2 reacties

 • no-profile-image

  Mitrasing

  Dat is inderdaad een zeer inhoudelijke argument :-)

 • no-profile-image

  Laurens

  “Wij wilden de minister nu niet te veel voor de voeten lopen.”
  Nee, dat hebben ze al genoeg gedaan :-)

Of registreer u om te kunnen reageren.