Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Amerikaanse keten gaat thuiszorg leveren in Nederland

Een Amerikaanse franchiseketen die thuiszorg biedt aan ouderen, Home Instead Senior Care, heeft zijn oog laten vallen op de Nederlandse markt. Dat schrijft het Financieele Dagblad (FD). De Amerikanen willen in Nederland een keten van franchisenemers opzetten voor niet-medische thuiszorg. Gaan de plannen door dan zou dat de eerste keer zijn dat een grote buitenlandse partij actief wordt op de Nederlandse markt voor thuiszorg.
Amerikaanse keten gaat thuiszorg leveren in Nederland

Home Instead Senior Care gaat eerst op zoek naar een Nederlandse ondernemer — de ‘hoofd-franchisenemer’ — die de overkoepelende keten in Nederland moet opzetten. Daartoe organiseert het bedrijf op 22 februari een seminar waar geïnteresseerden wordt verteld hoe de franchiseorganisatie werkt. Het franchisenetwerk is in 1994 opgericht in de VS, maar heeft intussen vestigingen in veertien andere landen, waaronder Groot-Brittannië en Duitsland, aldus het FD.

Eigen betaling

De Amerikanen mikken vooral op die diensten uit de markt waar cliënten zelf voor moeten betalen. De zorg kan variëren van gezelschap houden, taxiservice naar de dokter tot koken en huishoudelijk werk. Het is een markt die ook al door Nederlandse zorgaanbieders wordt bediend.

ActiZ

Brancheorganisatie ActiZ zegt in het FD dat er in Nederland nog geen buitenlandse organisaties actief zijn. Organisaties moeten zowel voor de medische thuiszorg, die uit volksverzekering AWBZ wordt gefinancierd, als voor de huishoudelijke zorg, die de gemeentes betalen, aan allerlei eisen voldoen. Er is een toelating als zorgorganisatie vereist en er dienen contracten afgesloten te worden met zorgkantoren. Voor de huishoudelijke zorg moeten de thuiszorgorganisaties deelnemen aan een aanbestedingsprocedure die door gemeentes wordt georganiseerd. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Tien procent Amerikaanse artsen gebruikt EPD
Extra toezicht op nieuwe toetreders in zorg
Tip 38: Wees voorbereid op buitenlandse toetreders
Staatssecretaris waarschuwt thuiszorg

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Gerelateerde tags

4 reacties

 • no-profile-image

  sanae Lamarti

  ik vind te gek en ook iets nieuw die voor eerest keer in Nederland .De functie spreekt mij heel erg aan ,veel succes

 • no-profile-image

  Louis

  Quote "De Amerikanen mikken vooral op die diensten uit de markt waar cliënten zelf voor moeten betalen." einde quote.
  kortom, de Actis kan wel zeggen dat men aan allerlei eisen moet voldoen, maar dit is m.i. geen zorg vanuit de AWBZ of WMO maar particuliere zorg

 • no-profile-image

  Elly

  Wat een arrogantie te denken hier je zakken te kunnen vullen! Ga maar lekker naar Monaco of zo. Of in je eigen USA puinruimen, wij willen echte mensen met verstand van mensen en geen fake piepeltjes.

 • no-profile-image

  criet

  Dat is de grootste fout,die ze gaan maken!Ben meer fan van het Rheinland-model!
  Reken maar op een falliete boel!
  Met dat verschil dat zorg met het 'hart' gaat en niet 'vanuit het vullen van de portemonnee' !

Of registreer u om te kunnen reageren.