Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Boete voor Utrechtse patiënten die niet op komen dagen

Patiënten van het gezondheidscentrum Lunetten in Utrecht die zonder opgaaf van redenen niet komen opdagen voor een afspraak, krijgen daarvoor vanaf 1 maart een rekening gepresenteerd. Dat meldt nieuwssite DestadUtrecht.nl.
Boete voor Utrechtse patiënten die niet op komen dagen

Volgens het gezondheidscentrum zijn er steeds meer patiënten die niet komen opdagen en vervolgens doodleuk opbellen om een nieuwe afspraak maken. Per huisarts komt dit twee tot drie keer per maand voor. Het gezondheidscentrum heeft navraag gedaan bij andere gezondheidscentra in grote steden en daar blijkt een rekening sturen de meest effectieve manier om 'no showers' aan te pakken, aldus deStadUtrecht.nl.

No show

Patiënten die niet op hun afspraak komen opdagen, worden eerst gebeld door de arts. Als ze geen goede reden hebben voor hun afwezigheid ontvangen ze een rekening van 12,50 euro. Dit 'no show-tarief' wordt niet vergoed door de zorgverzekeraar. Het 'no show-tarief' wordt ook ingevoerd in de Utrechtse wijken Hoograven en Leidsche Rijn. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Patiënten te weinig betrokken bij behandeling
'Patiëntenparticipatie niet altijd wenselijk'
asdfadsf

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Gerelateerde tags

6 reacties

 • no-profile-image

  Meryem

  Het is waar dat mensen het zomaar af laten weten bij afspraken toch zijn er omstandigheden die je niet in de hand hebt(vergeetachtigheid )
  ondanks afspraken kaart die je dan klaar legt komt het toch voor dat de patient de afspraak vergeet.Deze zaken zijn niet altijd bij de asts bekend en laten wij hopen dat daar dan rekening mee gehouden word.

 • no-profile-image

  criet

  De zorgverzekeraars moeten de client ook duidelijk hun verantwoordelijkheid laten weten vaak!laten ze het afweten
  en dan vinden ze het vreemd,dat ze een rekening nagestuurd krijgen.
  Gewoon voortaan vooraf afrekenen,want je kunt na je geld wel fluiten

 • no-profile-image

  Jos

  Er zijn veel meer zelfstandigen dan Nico denkt: wil zelf ook graag rekening kunnen sturen als ik niet gewaarschuwd wordt dat mijn afspraak met de arts inmiddels een uur is uitgelopen?

 • no-profile-image

  Nico van Amstel

  Op zich helemaal mee eens Erwin. En het niet op tijd lezen van de email kan ook niet als excuus gelden. Verder: iedereen moet zich aan z'n afspraken houden, al is het alleen maar uit respect. Wat je vergeet is dat het voor artsen over het algemeen inkomstenderving betekent en voor patiënten over het algemeen niet (uitzonderingen daargelaten natuurlijk). En Helen: natuurlijk moet een arts ervoor zorgen dat op tijd afmelden te allen tijde mogelijk is. Een termijn van minimaal 24 uur is redelijk met evt in overleg een kortere termijn.

 • no-profile-image

  Erwin

  Ook een boete voor artsen die niet op komen dagen? Het mes snijdt immers aan beide kanten.

 • no-profile-image

  Helen Grives

  Kan ik iets bij voorstellen; maar een e-mail afmeldadres zou een stukje extra service zijn voor weekend en buiten kantoortijd problemen.

  Een sms herinnering: top service. Drukte en overspannenheid zijn ook echte oorzaken.

  De rest waarschijnlijk gemakzucht. Tandartsen doen het in dat opzicht al beter met afspraak management.

Of registreer u om te kunnen reageren.