Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Ketenzorg komt te langzaam op gang

Mark van Dorresteijn
Zorgverzekeraars gaan verschillend om met de financiering van ketenzorgprojecten. Daardoor moeten zorggroepen die ketenzorg aanbieden voor chronische aandoeningen vaak genoegen nemen met lagere vergoedingen. Dat blijkt uit het eerste rapport van de evaluatiecommissie integrale bekostiging.
Ketenzorg komt te langzaam op gang

Op 1 januari 2010 is integrale bekostiging ingevoerd voor diabetes en cardiovasculair risicomanagement. In juli 2010 kwam daar zorg aan mensen met COPD bij. Nu blijkt dat alleen diabeteszorg op grote schaal wordt gecontracteerd.

Ketenzorgproject

De onderzoekers berekenden dat ongeveer tweederde van de in totaal 75.000 diabetespatiënten in een dergelijk ketenzorgproject zit. Contracten op het gebied van COPD en vasculair risicomanagement zijn nog nauwelijks afgesloten. Zorgverzekeraars gaan bovendien zeer verschillend om met het inkopen van ketenzorg voor chronisch zieken. CZ sluit contracten af met zorggroepen voor alle drie de aandoeningen en betaalt daarvoor een integraal tarief. Achmea en UVIT contracteren tot nu toe alleen diabetesketenzorg en werken nauwelijks met integrale tarieven.

‘Koptarief’

Zorggroepen kunnen dus soms bij de dominante zorgverzekeraar in hun regio een contract sluiten volgens de regels van integrale bekostiging, maar dat lukt vervolgens niet met de andere zorgverzekeraars. Dat heeft tot gevolg dat de zorggroep van die verzekeraars een aanzienlijk lager ‘koptarief’ betaald krijgen. De zorgverzekeraar betaalt in dat geval de individuele zorgverleners apart. Hier is vorig jaar een rechtszaak over gevoerd waarbij de desbetreffende zorggroep in het ongelijk is gesteld. De onderzoekers achten het aannemelijk dat zorggroepen terughoudend zullen zijn om patiënten van verre zorgverzekeraars in het ketenzorgprogramma op te nemen.

Te veel variatie

Een woordvoerder van Achmea zegt dat er buiten de kernregio’s nog te veel variatie is tussen de zorggroepen en onvoldoende inzicht in kwaliteit. Achmea volgt niet ‘zomaar’ een dominante verzekeraar, zeker niet als met zorggroepen in kernregio’s een lager tarief is afgesproken. Verder blijkt dat de ICT nog onvoldoende op orde is. Systemen moeten worden omgebouwd en werken nog niet optimaal. Daardoor komt transparantie nog maar beperkt van de grond, zo constateert de commissie. Er is nog te weinig informatie over de transparantie-eisen die zorgverzekeraars en zorggroepen contractueel vastleggen.

Monitoring

De commissie zal dit de komende jaren goed gaan monitoren. Het rapport is gebaseerd op een recent rapport van de Algemene Rekenkamer, een meting onder zorggroepen door het RIVM uit het voorjaar van 2010, en op eigen indrukken van de commissieleden. (Zorgvisie – Carina van Aartsen)

Lees ook:

NMa en NZa publiceren spelregels ketenzorg

Ketenzorg komt minder vaak voor dan gedacht

Onderhandelen over ketenzorg

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Als je elk jaar met verschillende verzekeraars moet onderhandelen om ketenzorg, waarbij de dagkoers en wispelturigheid leidend zijn en daarmee ook de prijzen, kan men van huisartsen geen investeringen verwachten. En als de NZa bij meerwerk een ‘efficiency korting’ toepast terwijl het jaarinkomen al enige tijd niet wordt gehaald: is dit dan motiverend?
    Voor een dubbeltje op de eerste rij zitten en in de media praten over en kwaliteit en betaalbaarheid over de ruggen van huisartsen is het kenmerk van de bestuurslagen binnen de LHV,ZN, VWS en NZa.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.