Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

'Ambulances bij file ook op vluchtstroken'

Ambulances zouden bij ritten zonder spoed, de zogenaamde b-ritten, ook over de vluchtstrook van snelwegen moeten kunnen rijden als er een file staat. Daarvoor pleit Ambulance Zorg Nederland (AZN) in dagblad Trouw.
'Ambulances bij file ook op vluchtstroken'

Met name het optrekken en afremmen is ‘buitengewoon onwenselijk’ voor dit soort patiënten, vindt AZN. Albert van Eldik, voorzitter van de beroepsvereniging V&VN Ambulancezorg, voegt daar aan toe dat ambulances die in een file rijden niet bruikbaar zijn voor spoedeisende ritten. “De capaciteit van de ambulancezorg is door bezuinigingen al verminderd. Dit zou een goede manier zijn om die op peil te houden.”

Wetswijziging

Van Eldik vindt het verder voor de hand liggen dat ambulances gebruik mogen maken van de vluchtstrook. “Ambulances staan vaak vast in de file, terwijl bijvoorbeeld bussen wel op de vluchtstrook mogen rijden.” De veiligheid van het personeel en de patiënt staan altijd voorop, “maar waar het kan, zou de chauffeur over de vluchtstrook moeten mogen rijden”. Dat moet volgens hem eenduidig in de wet worden opgenomen.

Van B naar A

Als de conditie van een patiënt tijdens een dergelijke rit ernstig vermindert, kunnen de ambulancemedewerkers altijd besluiten er een A-rit van te maken. De sirenes gaan dan aan en dan mag sowieso over de vluchtstrook worden gereden. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees ook:

Laagdrempelige inzet ambulances zorgt voor ophef
Ongeduldige man verplaatst ambulance
Ziekenhuis krijgt patiëntgegevens al voor aankomst ambulance

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Of registreer u om te kunnen reageren.