Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verzekeraars vertragen onderhandelingen zorg

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Zorgverzekeraars vertragen de onderhandelingen over het nieuwe zorgfinancieringsstelsel, zo meldt het Financieele Dagblad. De krant baseert zich op bronnen die bij de onderhandelingen zijn betrokken.
Verzekeraars vertragen onderhandelingen zorg

VWS-minister Edith Schippers wil de ziekenhuiszorg budgetteren en de zorgverzekeraars het budget per ziekenhuis laten vaststellen. Zorgverzekeraars mogen dan bepalen hoeveel elk ziekenhuis mag groeien. De totale zorgkosten mogen niet meer dan 2,5 procent stijgen van de minister.

‘Moeilijke dilemma’s’

Achmea, met 4,8 miljoen verzekerden, vindt dat minister Schippers haar plannen te snel wil doorvoeren en wil meer tijd voor de onderhandelingen uittrekken. Konterman zegt in het FD dat hij wachtlijsten verwacht als het zorgplafond 2,5 procent bedraagt en de zorgvraag verder toeneemt. Ook verwacht Konterman fikse premiestijgingen als de solvabiliteitseisen voor zorgverzekeraars toenemen. Achmea heeft medestanders in CZ (3,4 miljoen verzekerden) en UVIT (4,2 miljoen verzekerden). Ook zij hebben meer tijd nodig voor de onderhandelingen, zeggen ze tegen Zorgvisie. Een woordvoerder van CZ noemt strengere solvabiliteitseisen en zorgplicht thema’s die haaks op elkaar staan. Ook keuzevrijheid en volumebeheersing zijn “moeilijke dilemma’s waar we niet zomaar uit zijn”. UVIT vindt terugdringen van de groei tot 2,5 procent een vrij ambitieus plan, omdat de stijging van de zorgvraag in het verleden steeds rond de 4 procent lag. UVIT denkt dat afspraken over het zorgvolume alleen niet tot de oplossing leiden. UVIT pleit voor aanvullende stappen om de kosten te beteugelen, zoals concentratie van spoedeisendehulpposten en specialisatie door ziekenhuizen. Daarvoor moet de overheid de randvoorwaarden scheppen.

Lagere prijzen

Menzis denkt dat het sneller kan en noemt het percentage van 2,5 procent redelijk. Bestuurder Bas Leerink: Het moet vooraf duidelijk zijn waar we het over hebben. Gaat om stijging van de zorgkosten tot 2,5 procent of om stijging van het zorgvolume?” Leerink stelt een aantal voorwaarden waaronder Menzis accoord kan gaan met de plannen. De zorgverzekaars willen inzicht in het effect van de omzetten van dbc-prijzen in DOT’s. Van sommige ziekenhuizen stijgt de omzet alleen al omdat de berekening straks op basis van DOT wordt gedaan. Menzis wil ook zicht op ‘onderhanden werk’ in ziekenhuizen. Nu krijgen verzekeraars pas veel later de rekeningen van verzekerden, lang nadat dbc’s zijn afgesloten. Verzekeraars willen ook inzicht in lopende dbc’s. Ook wil Leerink weten of de vergoeding die de zorgverzekeraar afspreekt, mag varieren met de toename van de zorgvraag. “Wat gebeurt er als een ziekenhuis honderd nieuwe heupen per jaar inzet en de zorgvraag neemt toe. Moeten tien extra heupen voor dezelfde prijs gaan, of mogen wij daarvoor een lagere prijs rekenen omdat het ziekenhuis met honderd heupen zijn vaste kosten al heeft afgedekt?” Wat Menzis betreft, zou dat op korte termijn geregeld kunnen worden. Leerink acht het haalbaar dat de plannen van Schippers volgend jaar worden ingevoerd. (Zorgvisie-Carina van Aartsen)

Lees ook:

Zorgverzekeraars verdelen ziekenhuisgeld

Zorgverzekeraars ontspringen de dans

Steun specialisten voor deal Orde, VWS en NVZ

Ziekenhuizen laten Schippers nog even wachten

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.