Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties7

Bestuurder LangeLand Ziekenhuis treedt af

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Bestuursvoorzitter Paul Ansems van het Zoetermeerse LangeLand Ziekenhuis treedt af. Als reden geeft het ziekenhuis dat dit heeft te maken met de nieuwe weg die het ziekenhuis wil inslaan.
Bestuurder LangeLand Ziekenhuis treedt af

Ansems was ruim elf jaar voorzitter van de raad van bestuur. Hij besloot zelf tot aftreden, in overleg met de raad van toezicht.

Weer gezond

A. Jonkman is tijdelijk aangesteld als interim-bestuurder. Hij heeft de taak om binnen afzienbare tijd een plan te leveren voor een financieel gezond ziekenhuis met een passend zorgaanbod voor Zoetermeer. Het LangeLand Ziekenhuis wil zich, volgens hun persbericht, daarna richten op een mogelijke integratie van het ziekenhuis in de zogenoemde A12-coöperatie, die bestaat uit het Medisch Centrum Haaglanden, het Groene Hart Ziekenhuis, Bronovo en Langeland Ziekenhuis. (Zorgvisie-Carina van Aartsen)

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.

7 REACTIES

  1. Het is gemakkelijk praten, zonder de echte context te kennen. Ik weet uit eigen ervaring als OR voorzitter ten tijde dat Hr. Ansems als AI binnen kwam (voorjaar 1998)waar hij voor gesteld werd. Bij het besturen van een ziekenhuis komt meer bij kijken; politieke belangen in de Haagse regio van bedbezetting tot IC bezetting; invloed van zorgverzekeraars op ontstane situaties; het feit dat het ziekenhuis sinds zijn ontstaan tweede helft jaren 80 al te klein was voor de adherentie; dat zorgverzekeraars en politiek ook lokaal wisselende visies hebben/hadden op de haalbaarheid van een ziekenhuis in Zoetermeer. Daarnaast het besturen van interne processen.
    Ten tijde van zijn komst heeft Hr. Ansems in mijn beleving gehandeld zoals hij in zijn boek beschreven heeft. Ik sta paf van de aannames bij de gereageerden over het vermeende handelen van de Ondernemingsraad. Op grond van welke informatie concludeert Peter de Wit dat de OR heeft zitten slapen. Wetende welke OR leden er momenteel in de OR zitten lijkt het mij niet dat de OR heeft geslapen, maar dat hij een gedegen advies heeft gegeven als aan het sluiten van de IC geen politiek primaat besluit ten grondslag ligt.
    Als het laatste het geval is, dan ligt de besluitvorming in Den Haag en helemaal niet in het Ziekehuis…..

  2. Lees alle reacties
  3. Hier nog wat quotes uit het betreffende artikel.
    Onvrijwillig ontslag van een instellingsdirecteur brengt altijd onrust en kosten met zich mee. Voor een organisatie betekent het meestal een terugslag: projecten komen stil te liggen, er treedt een interim-manager aan, er verdwijnen nog wat mensen uit de toplaag. Er verstrijken maanden voor de top van een organisatie weer op gang is. Kortom, het zou de moeite lonen dergelijke ontslagen te voorkomen.
    Opvallend is dat het bij ontslagen vaak gaat om mensen ouder dan vijftig jaar. Veelal zitten ze al twaalf jaar of langer op dezelfde plek. Bij conflicten binnen een raad van bestuur is het vaak de oudere die het veld moet ruimen voor de jongere. Overigens blijkt eens te meer van belang dat leden van een raad van bestuur goed door één deur kunnen. Daar blijkt het in de praktijk toch nog vrij vaak aan te schorten.

  4. Overigens blijkt eens te meer van belang dat leden van een raad van bestuur goed door één deur kunnen. Daar blijkt het in de praktijk toch nog vrij vaak aan te schorten
    Dit stukje komt uit zorgvisie nav een boek van Moens en Ansems. Ombegrijpelijk dat je dit kan schrijven in 2000 en in alle valkuilen die beschreven staan trapt. Dit is geen brevet van leiderschap maar een totaal gebrek aan zelfreflectie. Na zoiets een bonus van een halfmiljoen toucheren laat zien dat hij ook geen kleur kan bekennen. Wat acherblijft is een slagveld van ontslagen om deze bonus uit te kunnen keren. Schande!

  5. Ik deel de frustatie,maar ik ben van mening dat er meer om belangen gaat,ipv daadwerkelijke doelstellingen.Tevens treft het mangement hier ook blaam.Helaas zijn de meeste schuldigen al gevlogen,na jaren van onduidelijke plannen en werkzaamheden,die onvoldoende nagekomen zijn en geverifieerd.Betreft de boeken van ansems,zit er ook een van het leiden van een kinderafdeling.De vraag is echter of er in 2007 daadwerkelijk actie is ondernomen of de korte investeringen op lange duur rendabel zouden zijn.En wat was de daadwerkelijke reden van het aantreden van dhr ansems en waren hier geen andere belangen bij betrokken.Veel vragen waar men geen antwoord op heeft of wil geven.De bal ligt nu bij Dhr Jonkman,echter blijft de vraag of hij daadwerkelijk zal slagen en wat voor belangen hij behartigd.En wie hem heeft ingeschakeld.En wat er gebeurt indien het flopt.
    Laten we hopen dat er nog leiders zijn met ballen,die de waarheid naar boven zullen halen en daadwerkelijk actie wil ondernemen.Blijft een moeilijk concept om te bevatten en veel vragen,die hopelijk op korte termijn verduidelijkt worden.

  6. Er is duidelijk een finacieel probleem wat Ansems niet de baas kan. Maar wat staat er op de pagina van managementboek: “Als gastdocent geeft hij les aan universiteiten en hogescholen over leiderschap en over strategisch financieel management. Tevens coacht hij bestuurders of directeuren uit verschillende branches bij hun managementvraagstukken en op hun leiderschapsstijl.”
    Hij schreef onder meer het boek ‘Brevet van leiderschap’. Klaarblijkelijk is er dus nu een brevet van onvermogen gezien zijn aftreden en wat de volgende moet doen.

  7. Nu nog informatie over financiele consequenties van vertrek van Ansems en komst van de interim. Maar dat zullen we niet zo maar horen, pas de bestuurders erna zullen informeren maar misschien laat de or zich niet met een vertrouwelijk kluitje in het riet sturen. WEie gaat er lekken????????

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.