Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Tergooiziekenhuizen kwam ‘zeperds’ tegen

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Het verlies dat Tergooiziekenhuizen leed over 2010 is uitgekomen op 5,9 miljoen euro. Dit is inclusief een paar lijken in de kast die interimbestuurder Leo Schoots tegenkwam.
Tergooiziekenhuizen kwam ‘zeperds’ tegen

Volgens Schoots kwam er twee miljoen euro uit de boeken tevoorschijn aan onverwerkte zaken uit het verleden. Dat loopt terug tot 2007.

Achterstallig

“Er lagen nog wat zeperds, zoals bijvoorbeeld een stapel nog niet verwerkte rekeningen aan zorgverzekeraars.” Oorzaak hiervan is de samenvoeging van twee financiële systemen als gevolg van de fusie tussen de voormalige ziekenhuizen in Blaricum en Hilversum. In 2008 was het werkelijke tekort 2 miljoen euro, in 2009 was het werkelijke tekort opgelopen tot 3,5 miljoen euro, terwijl er een winst van zes ton euro in de boeken stond. Deze flatteuze jaarrekeningen zijn gefiatteerd door de raad van toezicht en de accountant en zijn tot stand gekomen onder verantwoordelijkheid van de vorige bestuurders. Schoots: “Het gaat over twee miljoen in een periode van vier jaar, op een omzet van 200 miljoen. Dat is geen enorm drama.”

Tegenvallers

Over het geheel genomen, valt het verlies nog mee, zegt Schoots. Een half jaar geleden vreesde het ziekenhuis nog op een tekort van 7 tot 10 miljoen uit te komen. Met aftrek van de twee miljoen aan ‘zeperds’ waarop Schoots in de boeken stuitte, is het eigenlijke verlies nog 3,5 miljoen euro. Schoots zegt het verlies van 2 miljoen in een keer te hebben genomen om zijn opvolger niet met tegenvallers op te zadelen.

Herstel

Ook lijkt Tergooiziekenhuizen marktaandeel te hebben teruggewonnen. De productie is na een achterstand van 10 procent op vergelijkbare ziekenhuizen weer aangetrokken. Nu houdt de productieontwikkeling gelijke tred met de andere ziekenhuizen, zegt Schoots. Na zijn aantreden in juli 2010 heeft Schoots meteen een herstelplan ingezet waarbij dat jaar al 175 arbeidsplaatsen zijn geschrapt. Ook verbetering van de telefonische bereikbaarheid van het ziekenhuis werkte positief. En uit reputatieonderzoek blijkt dat patiënten het personeel van Tergooiziekenhuizen vriendelijker vinden dan in omliggende ziekenhuizen. (Zorgvisie-Carina van Aartsen)

Lees ook:

Tergooiziekenhuizen maakt weer winst

Tergooiziekenhuizen in zwaar weer

Tergooiziekenhuizen schrapt 250 arbeidsplaatsen

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

4 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Een lijk van €2 miljoen is relatief niet zo erg! Voor wie ?? Voor de aandeelhouder wellicht. Maar voor een patient, die te horen krijgt hoe duur de zorg voor hem is, is dit zeer zorgelijk. Hou toch op met in termen te spreken van productie. Het is de vraag die bepalend is voor de te leveren zorg. Onlangs werd ik als hartpatient gebeld door het LUMC of ik nog klachten had, want dan kon er een afspraak gemaakt worden. Dat telefoontje had tot doel productie te genereren. Maar voor de patient is dit beledigend, want je staat al bij twee andere zorgverleners, arts en cardioloog, in het systeem en die worden toch gewoon betaald voor hun inspanningen. Reden voor dit soort onbehoorlijk gedrag is dat Academische Ziekenhuizen in productie erop achteruit zijn gegaan. Conclusie: de problemen in de zorg zijn puur financieel , en worden veroorzaakt door het betrokken financieel management.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.