Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

‘Voorkruipzorg geen probleem voor Nederlanders’

Nederlanders hebben geen probleem met een snellere medische behandeling van anderen als die daarvoor betalen. Dergelijke 'voorkruipzorg' moet dan wel plaatsvinden in de avonduren en niet tijdens de reguliere bedrijfsuren van een ziekenhuis, want anders ontbreekt die acceptatie.
‘Voorkruipzorg geen probleem voor Nederlanders’

Dat concludeert Tim Benning in zijn proefschrift ‘Flexibiliteit in de gezondheidszorg vanuit het oogpunt van de consument: Betaalde snellere toegang en maatwerk in de zorg’.

Voorkruipzorg

Benning promoveerde aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Hij onderzocht wat de Nederlandse consument vindt van de mogelijkheid patiënten sneller te behandelen tegen betaling. Uit zijn onderzoek blijkt dat ‘voorkruipzorg’ wordt geaccepteerd door de Nederlandse consument, maar alleen als die plaatsvindt buiten de reguliere bedrijfsuren van het ziekenhuis. Gebeurt dat niet, dan ontbreekt het begrip voor ‘voorkruipen’.

Tevredenheid

Benning stelt dat maatwerk in de zorg niet alleen positief is voor de patiënt, maar ook voor het ziekenhuis. Bij de patiënt kan het leiden tot hogere tevredenheid, terwijl de instelling lagere kosten heeft.

Nazorg

De promovendus onderzocht maatwerk in de nazorg na behandeling van borstkanker. Het model van Benning helpt ziekenhuizen bij de selectie van specifieke maatwerkprogramma’s voor patiënten.

Verder toont hij in zijn proefschrift aan dat de beoordeling van ziekenhuisbeleid door consumenten afhangt van de mate waarin een consument met dit beleid te maken heeft. De context – waar en wanneer een bepaald beleid wordt gepresenteerd – kan ook de consumentenbeoordeling beïnvloeden. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

‘Voorkruipzorg’ stuit Klink tegen de borst’

‘Geen voorkruipzorg bij Kennemer Gasthuis’

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

5 REACTIES

  1. Ja hoor, het wordt de hele dicussie weer overnieuw. Hoe zit dat dan met alleenstaande moeders die voor hun kinderen moeten zorgen? Hoe zit het met mensen met een laag inkomen, zodat het voor de werkgever helemaal niet financieel interessant is de wachtlijst te omzeilen? Etc.
    Weet je wat het werkelijke gevaar is van voorkruipzorg? Dat ziekenhuizen die extra verdienen aan voorkruipzorg een perverse prikkel krijgen om de wachtlijsten op te laten lopen. En denk niet dat ziekenhuizen en artsen daarvoor in Nederland te netjes zijn. Zo werkt het in heel veel landen en echt niet omdat bijvoorbeeld Ierse en Brtise artsen van een moreel lager alooi zijn dan hun Nederlandse collega’s. Zodra een zorgsysteem gaat uitnodigen tot dergelijk pervers gedrag, dan gaat het ook gebeuren.
    Zelfs deze minister wil 2,5 procent ‘volumegroei’ per jaar toestaan. Dat is dus bovenop de prijsontwikkelingen in de zorg. Dat moet genoeg zijn als de ziekenhuizen hun best doen. Laten we dat niet verpesten door ziekenhuizen een escape te geven.

  2. Lees alle reacties
  3. Toch brengt het de maatschappij schade toe wanneer een knieoperatie bij een werkende mens een half jaar wachtijd heeft waardoor de er langer beroep wordt gedaan op de ziektewet. Wanneer werkgevers/ mensen met een eigen bedrijf etc extra willen betalen om in het weekend of sávonds geholpen te worden toch geen probleem. personeel werkt extra voor extra geld.Daarbij e.a hoeft niet voor elk specialisme op te gaan.

  4. Het bizarre van voorstanders van voorkruipzorg tegen betaling is ten eerste dat voorstanders het waarschijnlijk kunnen betalen en ten tweede dat de chronisch zieken die al lange tijd op de wachtlijst staan met gevaar voor hun leven hoogst waarschijnlijk nooit iets gevraagd is. Ik heb zo’n vermoeden dat mensen die weken wachten op de uitslag van een biopt voor mogelijk kankeronderzoek niet eens van het bestaan van voorkruipzorg afweten. Less egual than others?

  5. En zo is het animals.
    Tien jaar geleden waren er ook al van dergelijke onderzoeken. Mensen krijgen een niet realistische optie voorgeschoteld en zijn daar dan voor. In werkelijkheid is het effect van voorrangszorg op de reguliere zorg desastreus. Kan je overal zien waar het bestaat. Dus eigenlijk blijkt uit het onderzoek gewoon dat de bevolking nog altijd tegen is.

  6. Tuurlijk is voorkruipzorg geen probleem als het extra capaciteit creëert. Maar wie denkt dat opening in de avonduren geen gevolgen heeft voor de capaciteit(sontwikkeling) tijdens kantooruren is wel erg naïef.
    Ten eerste is er geen extra blik aan personeel dat we kunnen opentrekken. Mensen die ’s avonds werken, werken minder overdag. Ten tweede, is het zo dat de groep die nu te lang moet wachten druk op het systeem uitoefent om wachtlijsten te beperken. Als voorkeurszorg straks is ingeburgerd, dan zul je zien dat langere wachtlijsten weer meer geaccepteerd worden.
    Dit klinkt meer als een initiatief om de ongelijkheid tussen rijk en arm te creëren, zoals de bedrijvenpoli’s van destijds. Prima voor de VVD-aanhangers. Een gruwel voor beschaafde Nederlanders.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.