Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Amsterdam stemt in met fusie ambulancediensten

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
De ambulancedienst van de GGD Amsterdam mag definitief fuseren met Verenigd Ziekenvervoer Amsterdam. Ook de meldkamer ambulancezorg voor de regio’s Amsterdam-Amstelland en Zaanstreek-Waterland wordt bij VZA ondergebracht.
Amsterdam stemt in met fusie ambulancediensten

Dit heeft de Amsterdamse gemeenteraad in haar vergadering van 14 juli besloten.

‘Geen ontslagen’

De ambulancezorg in Amsterdam moet door nieuwe landelijke wetgeving anders worden

georganiseerd. Er zijn nu twee ambulancediensten actief in Amsterdam en omgeving: GGD en VZA. VZA is sinds 2009 eigendom van het AMC Amsterdam. Vanaf 1 januari 2012 kan nog maar één organisatie per regio over een vergunning voor ambulancezorg beschikken. In dit licht hebben de gemeente Amsterdam en VZA de afgelopen maanden onderhandeld over de toekomstige organisatie van de ambulancezorg in Amsterdam. VZA-directeur Jan Pierik zegt dat er voor iedereen werk blijft en dat ontslagen niet nodig zijn. Op 1 januari 2011 is er een landelijk afgesloten CAO voor ambulancepersoneel, de ‘sector-CAO’. Dat betekent dat alle ambulancemedewerkers, ongeacht of zij bij een particuliere of publieke dienst werken, sindsdien dezelfde arbeidsvoorwaarden hebben.

Onvoldoende waarborg

De OR van de GGD Amsterdam is tegen de overname. Bij de medewerkers van de GGD is onvoldoende draagvlak voor de overname: de ambulancemedewerkers van de GGD herkennen zich onvoldoende in het organogram van de nieuwe organisatie. Bovendien is geen uitvoering gegeven aan de voorkeursoptie van de gemeenteraad. Deze behelst het gezamenlijk oprichten van een nieuwe stichting. De OR vreest dat er een einde komt aan herkenbare en kwalitatief hoogstaande ambulancezorg vanuit de gemeente Amsterdam. De garantie voor continuïteit en hoogwaardige ambulancezorg in Amsterdam is volgens de OR onvoldoende gewaarborgd.

Protest

Volgens de Amsterdamse nieuwszender AT5 waren tientallen bezorgde ambulancemedewerkers van de GGD naar het stadhuis gekomen. Het personeel is voor het overgrote deel tegen de fusie omdat de gemeente zeggenschap zou moeten hebben over de meldkamer en niet een privaat bedrijf. De ambulancemedewerkers zouden al met acties hebben gedreigd.

Grootste

VZA is een van de grootste ziekenvervoerorganisaties in Nederland met 50 ambulances en 75.000 inzetten op jaarbasis. De GGD beschikt over 23 ambulances en heeft per jaar 35.000 inzetten. Door de samenvoeging van VZA met de GGD ambulancedienst ontstaat de grootste ambulancezorgorganisatie van Nederland met een jaaromzet van ca. 40 miljoen euro. In totaal zijn er bijna 400 arbeidsplaatsen, waarvan er 126 worden ingebracht door de GGD. De organisatie is werkzaam in Amsterdam-Amstelland, Zaanstreek-Waterland en Kennemerland. (Zorgvisie-Carina van Aartsen)

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

NZA: fusie AMC en VZA is niet wenselijk

Onrust bij ambulancepersoneel Amsterdam om vergunning

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.